Pérez Garijo anuncia una Llei de la Pau i els Drets Humans al País Valencià

El 21 de setembre se celebrarà una jornada a Alacant sobre la 'Pau, Drets Humans i Justícia Global', en què s'explicaran els treballs preliminars sobre la nova norma

per NLV

Política

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo
La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha anunciat el començament dels treballs preparatoris «que seran el punt de partida de la futura Llei per al Foment de la Pau i els Drets Humans al País Valencià».

Així s'ha pronunciat la consellera de Cooperació aquest dijous després de la constitució d'un grup de treball, amb representació de la Generalitat i de les cinc universitats públiques valencianes, que serà l'encarregat d'elaborar el full de ruta del nou text normatiu en aquesta matèria.

Fins al moment, només Catalunya disposa d'una norma similar, aprovada el 2003, dos anys anterior a la llei estatal 27/2005, de 30 de novembre, de foment de l'educació i la cultura de la pau, aprovada pel Congrés dels Diputats. El País Basc, per la seua bandaa, va crear, mitjançant un decret del 2009, un Consell Consultiu d'Educació en Drets Humans i per la Pau.

Pérez Garijo ha assenyalat que «el País Valencià serà la segona autonomia espanyola a comptar amb una llei que regule aspectes com l'educació per a la pau i la no violència i els drets humans, factors clau per a la consecució de l'Objectiu 16 de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides».

La consellera de Cooperació ha assenyalat que «és urgent i imprescindible assumir compromisos concrets per a aconseguir un desenvolupament sostenible veritablement transformador, en què la pau i els drets humans se situen com a eix vertebrador».

Així mateix, Pérez Garijo ha informat que el pròxim 21 de setembre «se celebrarà una jornada a Alacant sobre la 'Pau, Drets Humans i Justícia Global', una sessió que inclourà una taula redona per a explicar els treballs preliminars d'aquest grup de treball sobre la nova llei».

La consellera ha destacat que la nova norma s'elaborarà «d'una forma participada, amb les cinc universitats públiques valencianes, perquè volem avançar en qualitat democràtica, atés que la llibertat, la pau i la protecció dels drets humans construeixen democràcies més sòlides».

Per engegar la Llei de Foment de la Pau i els Drets Humans al País Valencià, la consellera ha signat una resolució que suposa l'inici del procediment d'elaboració de l'avantprojecte de llei i encarrega la tramitació del mateix a la Direcció General de Cooperació Internacional al Desenvolupament.

Així mateix, es farà el tràmit de consulta prèvia amb l'objectiu de reforçar i garantir la participació ciutadana en la confecció del projecte normatiu a través del portal de Participació de la Generalitat.