Més de 200 joves participen en el voluntariat d'ocells orfes del Saler

La iniciativa de l'IVAJ s'estendrà a altres municipis

per NLV

Territori

Solta d'ocells orfes en el Centre de Recuperació del Saler, a València
Solta d'ocells orfes en el Centre de Recuperació del Saler, a València | Rober Solsona

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Més de 200 joves han participat en el voluntariat d'ocells orfes, una iniciativa de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) que s'ha desenvolupat al Centre de Recuperació La Granja del Saler, a València, on se n'acullen i cuiden una gran quantitat, en la gran majoria falciots, en els mesos de primavera i estiu, coincidint amb l'època de cria. Pròximament, l'activitat s'estendrà a altres municipis

En el programa pilot «Viu la Solidaritat», del qual forma part, participen persones amb diversitat funcional, en particular, joves amb síndrome de Down i també es vincula amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible, relacionat amb el medi ambient mitjançant la cura de xicotets ocells vulnerables.

Amb la iniciativa es busca un espai on «ser amb els altres sense etiquetes, donar una segona oportunitat a xicotets ocells urbans silvestres que ingressen en el CRF del Saler, i fomentar l'aprenentatge en valors a tots els participants, d'una manera especial al 50% de persones voluntàries que treballen d'una manera inclusiva al costat de persones amb diversitat funcional».

Així mateix, es genera entre més de 200 participants «un sentiment de pertinença a una comunitat amb un objectiu comú i al mateix temps que augmenta el coneixement dels ocells silvestres urbans, on més del 70% dels ocells són salvades i alliberades al medi natural», asseguren els impulsors de l'activitat.

El voluntariat es desenvolupa en col·laboració amb la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; amb l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València que ha facilitat els desplaçaments de participants i amb entitats que treballen amb persones amb diversitat funcional, especialment joves amb síndrome de Down.

Oltra: «Aquest és un voluntariat inclusiu, sense barreres»

La vicepresidenta del Consell i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la titular d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, han assistit aquest dijous a la solta d'ocells al camp per a la recuperació d'ocells orfes.

«Aquest és un voluntariat inclusiu, sense barreres», ha manifestat Oltra, que ha agraït a Mollà «aquest projecte en comú» en el qual han participat 203 joves voluntaris i voluntàries i ha col·laborat l'associació Asindown, que «s'ha implicat plenament en aquest voluntariat».

 Oltra ha valorat que «aquesta iniciativa sensibilitza sobre el medi ambient, sobre els animals, educa en valors, en destreses, en habilitats i en convivència precisament perquè és inclusiu».

Per a la vicepresidenta, «aquest projecte recupera els pollets que cauen dels nius, que són alimentats pels voluntaris i les voluntàries i que posteriorment es procedeix a la solta». «El següent pas és ampliar-lo a altres municipis, ara es concentra en el Centre de Recuperació del Saler, però es pot estendre a altres municipis on també aquestes espècies urbanes amb la nova configuració de les ciutats tenen menys llocs en els quals niar», ha afirmat.

En aquest sentit, ha anunciat que, «a la vista de l'interés despertat i que hi ha grups que volen contribuir en aquests projectes de recuperació», es podrà «ampliar i fer que un major nombre de persones joves puguen participar, la qual cosa també demostra que la contribució de la joventut a la nostra societat és fonamental».

Per part seua, la consellera Mireia Mollà ha destacat la labor «imprescindible» del Centre de Recuperació de Fauna del Saler que cada any tracta al voltant de 6.000 ocells en un exercici de «recuperació, atenció i cura perquè puguen tornar a la vida en llibertat en els nostres espais naturals i en els nostres aiguamolls».

Mollà ha agraït la implicació de la conselleria de Polítiques Inclusives en aquest projecte de «educació en valors que crea una xarxa de consciència que ha de partir de la base perquè tots ens impliquem en favor de la protecció de la biodiversitat i les espècies».