Gandia reprendrà la cerca de les fosses amb restes de 62 afusellats i desapareguts en la dictadura

Aquesta campanya es possible gràcies a dues subvencions de la Conselleria de Qualitat Democràtica

per NLV

Territori

Gandia reprendrà la cerca de les fosses amb restes de 62 afusellats i desapareguts en la dictadura
Gandia reprendrà la cerca de les fosses amb restes de 62 afusellats i desapareguts en la dictadura | Alex Oltra

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

L'Ajuntament de Gandia (la Safor) iniciarà en pocs mesos la segona campanya per localitzar al cementeri les fosses amb les restes de 62 persones d'aquesta localitat i la resta de la comarca i altres veïnes que van ser afusellades durant el franquisme i que a hores d'ara continuen desaparegudes.

«Cal recordar que la ciutadania de Gandia i de la Safor encara no tenen el dret constitucional i humà de trobar i enterrar els seus familiars desapareguts. Per tant, és una responsabilitat democràtica, un compromís de les ciutats que compten amb represaliats desapareguts», ha defensat l'edil de Memòria, Nahuel González, al costat del responsable del Cementeri Municipal, Miguel Ángel Picornell.

Aquesta campanya es possible gràcies a dues subvencions de 15.744 i 22.164 euros de la Conselleria de Qualitat Democràtica. La intenció és iniciar la segona fase després de la Fira, i si s'aconsegueix trobar i exhumar les restes, els treballs s'allargarien fins a finals d'any o a principis del pròxim.

Durant la primera fase, que es va desenvolupar al desembre, es van dur a terme dues excavacions sense èxit perquè només es comptava amb un testimoni oral. Ara s'actuarà en una altra zona seguint les indicacions d'historiadors i especialistes.

Des de l'equip de govern (PSPV-Compromís Més Gandia Unida) ofereixen a l'oposició l'oportunitat de sumar-se i donar suport a aquesta acció de dignitat democràtica perquè «una democràcia no serà plena mentre hi haja desapareguts i cal estar al costat de les famílies, amb independència del color polític».

«Quan s'obrin fosses es tanquen ferides», ha resumit el titular de Memòria, recordant la pressa per trobar als desapareguts perquè «ja han passat 80 anys de la Guerra Civil i els testimonis orals van perdent-se». És més, ha posat l'accent en el dret de les famílies de saber «on estan els seus» i en què «no es tracta de venjança, sinó de justícia i reparació».

El responsable del Cementeri, per la seua banda, ha mostrat la seua voluntat de continuar col·laborant amb el departament de Memòria i Qualitat Democràtica d'Ajuntament de Gandia.