Psicòlegs preveuen un augment de persones amb addicció a l'alcohol i altres substàncies després de la pandèmia

A més d'altres factors, la incertesa laboral i econòmica ha actuat com a «disparador» del consum

per NLV / EP

Societat

Psicòlegs preveuen un augment de persones amb addicció a l'alcohol i altres substàncies després de la pandèmia
Psicòlegs preveuen un augment de persones amb addicció a l'alcohol i altres substàncies després de la pandèmia

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

L'equip de psicòlegs de l'Associació Valenciana d'Exalcohòlics (AVEX) preveu un augment de persones amb addicció a l'alcohol i a altres substàncies després de l'esclat de la pandèmia i el seu allargament, alguna cosa que ja va detectar a partir de novembre.

Durant la crisi sanitària, les persones que lluiten contra l'addicció a l'alcohol i altres substàncies han hagut de fer un «esforç addicional» per l'aïllament social i la por per la pròpia salut, exposa l'organització en un comunicat.

A això se suma que la incertesa laboral i econòmica han actuat com a «disparadors» o factors de risc del consum, molt especialment en malalts no integrats en alguna mena de tractament i rehabilitació, la qual cosa els ha provocat recaigudes.

Segons el recent Informe OEDA 2021 (Enquesta sobre drogues i alcohol a l'estat espanyol), publicat aquest mes pel Ministeri de Sanitat, el 8,8% de la població espanyola declara haver consumit alcohol diàriament, la qual cosa representa un augment de l'1,4% respecte al 2017. D'aquesta dada es dedueix que la pandèmia ha produït «danys col·laterals» en aquest col·lectiu vulnerable i sovint estigmatitzat.

Quant a les estimacions, un 4,2% de la població de 15 a 64 anys realitza consum de risc d'alcohol i l'1,95% de cànnabis. En tots dos casos, les xifres són majors en homes i en menors de 35 anys.

Durant els últims 15 mesos, malgrat les restriccions, l'entitat ha atés a més de 180 persones amb problemes d'addicció i a 70 dels seus familiars. Alguns ja realitzaven el tractament quan va aparéixer el virus, mentre uns altres van acceptar la seua malaltia com un primer pas per a aconseguir la rehabilitació i començar l'anomenada prevenció terciària: és a dir, reduir al mínim les recaigudes.

Les recaigudes ronden el 12%

El resultat és positiu perquè les recaigudes produïdes entren en la ràtio normal anual, sense arribar a superar el 12%. Això sí, s'han produït «relliscades» en el consum: un consum esporàdic i puntual que pot durar hores o un dia, i torna la persona a l'abstinència ràpidament.

Des d'abril del 2020, l'atenció telemàtica ha suposat una gran ajuda per a les persones en període de rehabilitació. Mesos més tard, en funció de la desescalada, es van recuperar part de les teràpies individuals de manera presencial i algunes de grup s'han représ al juliol. Ara se segueix un model híbrid en el qual el pacient pot rebre tractament presencial o telemàtic en funció de les seues preferències i circumstàncies.

En teràpies de grup es prefereix el tractament presencial perquè suposa major cohesió, una comunicació més clara i fluïda, major privacitat i un recordatori permanent de les recomanacions per a mantindre l'abstinència.

L'associació, creada el 1970, continua reforçant el seu model de col·laboració públic-privada amb el suport de la Conselleria de Sanitat i de l'Ajuntament de València, en aquest últim cas en el marc de programes d'acció social i el pla municipal de drogodependència.