Tecnologia fotònica, robots, intel·ligència artificial i apps permetran la «detecció precoç» de malalties

Instituts tecnològics de REDIT dissenyen solucions de diagnòstic «a temps real» que permeten reduir esperes, proves i desplaçaments

per NLV / EP

Societat

Tecnologies de diagnòstic precoç
Tecnologies de diagnòstic precoç | AINIA/IBV

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

La pandèmia de la Covid-19 ha tornat a posar en relleu la importància de comptar amb un sistema sanitari potent, dotat dels recursos i mitjans tècnics necessaris per a atendre els usuaris. Una crisi sanitària com l'actual agreuja els problemes de llistes d'espera, alenteix proves, la situació de pacients crònics i redueix les visites al metge per malalties més enllà del coronavirus.

D'ací la importància de comptar amb solucions tecnològiques que ajuden a la «detecció precoç» de malalties i patologies, un àmbit en el qual la Xarxa d'Instituts Tecnològics del País Valencià (REDIT) està treballant des de fa temps i l'ha portat a dissenyar tecnologia fotònica capaç de diagnosticar un càncer «a temps real», robots col·laboratius, intel·ligència artificial i fins i tot apps que permetran reduir proves i visites a l'hospital, afinar el diagnòstic mèdic i evitar que les malalties empitjoren.

Des de l'Institut Tecnològic de l'Alimentació (AINIA) s'ha investigat l'aplicació de tecnologies fotòniques i intel·ligència artificial per a la detecció precoç de cèl·lules cancerígenes, principalment en càncer de còlon i de pell. El mètode, els resultats del qual ja han sigut validats, està ara en fase de transferència per a desenvolupar un dispositiu en el mercat «assequible a centres mèdics».

La utilització en permetrà, mitjançant sensors fotònics i eines d'escaneig, explorar de manera «no invasiva les cavitats i teixits interns dels pacients per a obtindre un diagnòstic ràpid in situ», ha explicat el cap de Departament Automatització Intel·ligent d'Ainia, Ricardo Díaz.

Però aquest projecte, denominat «Medicasan» i impulsat per l'Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (IVACE) a través de Fons FEDER, no és l'únic en el qual treballa l'Ainia. També té en marxa un projecte pilot per a desplegar equips amb tecnologia 5G que permeten avançar en la 'telemedicina' i possibiliten als especialistes explorar «a distància» els pacients encara que estiguen en un altre centre i guiar tant al robot com a l'usuari.

Per a Díaz, la «robòtica col·laborativa» pot ser molt útil ja que automatitza processos i millora la productivitat, però a més augmenta la seguretat de les exploracions i pot manejar xicotetes càrregues.

Segons l'expert, comptar amb aquesta mena de tecnologies de detecció precoç i que permeten donar un diagnòstic amb precisió «a temps real» és «clau» per a reduir temps d'espera entre proves i resultats, reduir també el nombre de proves necessàries i evitar molts desplaçaments, per exemple a malalts crònics.

També l'Institut de Biomecànica (IBV) treballa en la detecció precoç de malalties a partir de la imatge mèdica per a «ajudar» amb tecnologies d'intel·ligència artificial a un diagnòstic precoç de patologies degeneratives, ja siga de genoll, del cartílag articular o lesions de lligaments, ha explicat a Europa Press el director de l'Àrea de Mercat de Salut de l'IBV, Carlos Atienza.

Per a això, l'IBV col·labora amb la companyia de serveis mèdics ASCIRES en el marc del projecte 4Health, cofinançat per l'IVACE i Fons FEDER, en metodologies de tria o preclassificació de patologies osteoarticulars mitjançant l'ús de tècniques d'intel·ligència artificial.

A més, l'institut tecnològic treballa en la valoració i anàlisi de l'activitat humana, del moviment, amb marcadors que comparen la situació del pacient respecte a paràmetres de normalitat en patologies lumbars, cervicalgies, problemes de muscle, de genoll o de maluc. Per a això utilitza una base de dades amb sistema de classificació amb intel·ligència artificial.

També està treballant en projectes amb IST, IFIC i La FE on utilitza tecnologia 3D per a reproduir una columna vertebral amb precisió i veure com evoluciona la curvatura o una deformitat, sense necessitat d'haver d'«irradiar» el pacient amb una altra mena de proves. D'aquesta manera, es pot fer un seguiment més constant de l'evolució d'una malaltia i tractar una deformitat en «etapes preliminars» amb un corset per exemple, mentre que si es deixa avançar «s'exposa a una operació, amb els riscos i molèsties que comporta», ha apuntat Atienza.

Avaluacio de riscos

La marxa de les persones és un altre dels àmbits que analitza l'Institut de Biomecànica per a detectar a través de la seua anàlisi si pot haver-hi una disfunció en alguna part del cos o avaluar també el risc de caigudes amb l'equip FallSkip. En aquest cas s'utilitza una app en el mòbil per a registrar la marxa, però «en un futur podrem utilitzar fins i tot els rellotges», ha augurat l'expert.

En temes de salut laboral, l'IBV ha desenvolupat el programari ergoIA, que mitjançant l'anàlisi dels moviments a partir de vídeos, sense marcadors, de les persones en el lloc de treball, analitza aquests moviments repetitius que a la llarga poden generar una patologia i permeten prendre accions com ara modificar les pautes de treball o adaptar millor el lloc a la persona que l'ocupa. «Va molt bé per a l'avaluació del lloc de treball i permet realitzar una prevenció de riscos per a la salut del treballador», ha conclòs.