Reintrodueixen a la Serra de Corbera una espècie botànica extinta al País Valencià

La troballa de la planta va tindre lloc el 2017 al paratge natural municipal de la Murta d'Alzira

per NLV

Territori

Reintrodueixen a la Serra de Corbera una espècie botànica extinta al País Valencià
Reintrodueixen a la Serra de Corbera una espècie botànica extinta al País Valencià

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Interpreta Natura, juntament amb la Generalitat Valenciana, a través de l'equip encarregat de la conservació de flora amenaçada del Servei de Vida Silvestre, està organitzant la reproducció i introducció a la Serra de Corbera d'uns 300 exemplars de Ruscus hipophyllum, una espècie botànica desapareguda al País Valencià, segons han informat fonts d'aquesta associació.

El tècnic forestal José L. Alemany va descobrir el 2017 una espècie híbrida única en el món i ara es reintroduirà un dels progenitors. Aquesta troballa va tindre lloc al paratge natural municipal de la Murta d'Alzira (la Ribera Alta), pertanyent a la Serra de Corbera, inclosa a la Xarxa Natura 2000. Un espai que compta amb més de 900 espècies en 4.800 hectàrees i es reafirma com a hotspot (punt calent de biodiversitat).

Sobre aquest tema, Alemany, descobridor i impulsor dels programes de reproducció i reintroducció, ha explicat que «l'objectiu és contribuir als objectius de la Xarxa Natura 2000, que pretén trobar solucions locals en cooperació amb els propietaris dels terrenys, l'administració i la mateixa ciutadania, i oferir eines de participació i coordinació».

Així doncs, i en col·laboració amb alumnes de l'Escola Forestal EFA la Malvesia de Llombai, l'Associació Mediambiental Murta i Casella i l'Ajuntament d'Alzira, es procedirà a la reintroducció d'uns 300 exemplars de Ruscus hipophyllum proporcionats pel CIEF (Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal), a la Vall de la Murta i la Vall de la Casella, i s'incrementarà així la biodiversitat i el valor intrínsec d'aquest preuat paratge.

L'espècie la va descobrir Alemany, quan era estudiant de Gestió Forestal, mentre feia un treball de l'assignatura de botànica i es va adonar que no era capaç d'identificar la planta que observava a través de la lent de la seua càmera.

Per això, va iniciar un estudi al costat del professor de botànica José Luis Lozano i el coordinador de l'equip de flora amenaçada del CIEF Pablo Ferrer per a determinar què era aquella planta semblant al Ruscus aculeartus, molt típica de les muntanyes valencianes.

Després d'un parell d'anys d'observació i estudis, la revista científica «Flora Montiberica» va publicar un article sobre la nova troballa en el qual destacava: «Al Paratge Natural Municipal de la Murta (Alzira) s'han localitzat exemplars de morfologia intermèdia entre R. aculeatus i R. hypophyllum».

L'estudi d'aquestes plantes i la seua comparació amb material de les dues espècies progenitores, ha permés concloure que «es tracta d'un híbrid entre aquestes espècies». Es catalogava així el descobriment d'aquest nou híbrid, el denominat Ruscus x Murtae.

Aquesta planta és un híbrid de Ruscus aculeatus i de Ruscus hypophyllum, aquesta última extinta al País Valencià, per la qual cosa es considera que és el resultat del que es denomina una hibridació ancestral.

Programes de reproducció

Ara, els tres responsables de l'estudi han posat en marxa diversos programes de reproducció i reintroducció d'aquests endemismes. El primer programa contempla la translocació de Ruscus hyphophyllum, espècie amenaçada al País Valencià, amb l'objectiu de crear una població de seguretat per a la seua conservació.

El segon programa pretén estudiar la viabilitat reproductiva del nou híbrid amb l'objectiu de reproduir-la en viver i posteriorment reforçar-ne la població.

L'aparició d'aquest híbrid sumat a la bona salut de què gaudeix R. aculeatus en aquesta vall, suggereix que aquest pot resultar un enclavament idoni per a la reintroducció del progenitor desaparegut i el reforç d'aquesta població de Ruscus x murtae.

La producció d'aquestes plantes per part del Servei de Vida Silvestre en el CIEF s'ha beneficiat del suport financer del Fons Europeu Agrícola del Fons Rural (FEADER) en el marc de l'Operació 8.5.3 «Conservació i desenvolupament de la Xarxa Natura 2000» com a part del Programa de Desenvolupament Rural del País Valencià 2014-2020.