La UE veu amb preocupació la «insuficient» vacunació dels sanitaris i treballadors de residències

Entre el 2% i el 30% dels professionals de la salut no es volen posar la vacuna, segons un document intern de la CE

per NLV / ACN

Societat

La UE veu amb preocupació la "insuficient" vacunació dels sanitaris i treballadors de residències
La UE veu amb preocupació la "insuficient" vacunació dels sanitaris i treballadors de residències | Laura Figuls

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

La Unió Europea veu amb preocupació «la insuficient» vacunació contra la COVID-19 dels sanitaris i treballadors de residències. En la reunió del Comitè de Seguretat Sanitària de la setmana passada, els estats membre de la UE van discutir els problemes per vacunar certs sectors de la societat. «Hi ha el risc que la vacunació toque sostre prompte», recull el document de la reunió del 21 de juliol, quan el club europeu ja començava a veure senyals d'alentiment en el ritme de vacunació. La Comissió Europea va presentar un document intern que revela com entre el 2% i el 30% dels professionals de la salut a la UE no es volen posar la vacuna. Una xifra que en alguns països s'eleva al 50% en el cas dels treballadors de les residències.

La vacunació d'aquests col·lectius només és obligatòria a quatre països: França, Itàlia i Grècia. Hi ha tres estats més que ho estan estudiant, però el document no detalla quins. Els 27 van assegurar en la trobada que estan fent campanyes de sensibilització i reunions amb els responsables sanitaris i de residències per «redreçar la insuficient vacunació» d'aquests grups, especialment perquè 12 països han registrat rebrots en hospitals i centres de gent gran.

Els experts de l'Aliança Europea per a la Vacunació i de la Coalició per a la Vacunació van aportar en la reunió un estudi sobre els recels a la vacuna contra la COVID-19. Segons ells, aquest fenomen s'explica per la «cautela, complaença, comoditat». A part dels sanitaris, aquests experts remarquen que la vacunació també és «insuficient» entre els immigrants.

Estancament vacunació

El ritme de vacunació s'ha alentit a la Unió Europea malgrat la creixent propagació de la variant Delta de la COVID-19. Les últimes dades del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seues sigles en anglès) mostren com el nombre de dosis setmanals administrades a la UE va arribar al seu màxim a principis de juny i des de llavors han anat caient gradualment. Ara se'n posen entorn d'un 20% menys que fa un mes.

El declivi ve marcat, sobretot, pel descens de les vacunacions a França, però també a Alemanya i Polònia. Ara bé, la setmana passada les autoritats franceses van registrar un repunt de dosis administrades coincidint amb la imposició de noves restriccions per als no vacunats. A l'estat espanyol el ritme de vacunació també s'ha alentit en les últimes setmanes i ara es posen prop d'un 20% menys que fa un mes.