Registren el primer viatge d'anada i tornada d'una tortuga per la Mediterrània

D'Orpesa, es va desplaçar a Grècia i ara recorre el Delta de l'Ebre

per NLV / EP

Societat

Registren el primer viatge d'anada i tornada d'una tortuga per la Mediterrània
Registren el primer viatge d'anada i tornada d'una tortuga per la Mediterrània

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

La tortuga Colomera, que va soltar a la mar la Fundació Oceanogràfic i la Fundació Azul Marino fa un any a Orpesa (la Plana Alta), recorre ara el Delta de l'Ebre després de viatjar fins a Grècia i tornar per la mateixa ruta amb un emissor satel·litari en una singladura de més de 7.000 quilòmetres.

Per primera vegada els investigadors de la Fundació Oceanogràfic han registrat per a la ciència un viatge d'anada i tornada d'una tortuga marina recuperada a l'Arca de la Mar de l'aquari en tots els seus anys d'existència.

Colomera, una femella de tortuga babaua de 100 quilos de pes, va arribar a les costes de Grècia dos mesos després d'entrar a la mar al juny del 2020 a la Platja Torre Bellver d'Orpesa i depassar les illes Columbretes, les Balears i el Canal de Sicília.

Després de romandre sis mesos a les costes de Grècia, concretament al Golf de Ciparisia, el mes de març passat va canviar de rumb i va tornar de nou, cap a Sicília, seguint el mateix recorregut de l'anada.

Conéixer el desplaçament i la biologia d'aquesta espècie a la Mediterrània ajuda a entendre els processos naturals i a poder gestionar i planejar millor els projectes de conservació de les tortugues marines, ha detallat l'Oceanogràfic.

En un context d'aparent colonització de les tortugues marines en el mediterrani occidental, és necessari i important comptar amb projectes de conservació d'aquesta espècie coordinats amb altres institucions i organismes internacionals.

Emissor satel·litari

Abans de tornar a la mar per segona vegada a Orpesa el 2020, els veterinaris de la Fundació Oceanogràfic i Fundació Azul Marino li van instal·lar un emissor satel·litari a la closca, gràcies al qual s'ha pogut fer un seguiment constant del viatge per la Mar Mediterrània i que ha reportat informació valuosa sobre aspectes importants per a la conservació de la seua espècie, com ara les amenaces, els moviments i la demografia.

Colomera va ser capturada de manera accidental el 2015 i el 2019 i en totes dues ocasions va passar per l'hospital de tortugues de la Fundació Oceanogràfic, gràcies a l'avís al 112 dels pescadors, que va activar la Xarxa de Varaments del País Valencià, composta per Universitat de València, Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica de la Generalitat i la Fundació Oceanogràfic.

El mes de juny passat, la Fundació Oceanogràfic va llançar una campanya de sensibilització, en col·laboració amb la Creu Roja, que consisteix en la col·locació de més de mil cartells en suports urbans on s'informa els banyistes i viatgers de la presència de la tortuga babaua (Caretta caretta) a les costes i que, en cas de produir-se un albirament, el més convenient és telefonar al 112.