Compromís demana mesures per fomentar la lectura entre la població

Mulet assenyala que un 36% continua sense llegir, malgrat l'augment de les xifres registrades durant el confinament

per NLV

Política

Compromís demana mesures per fomentar la lectura entre la població
Compromís demana mesures per fomentar la lectura entre la població

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Compromís ha reclamat al Ministeri de Cultura més campanyes i idees de cara a consolidar la tendència que es dibuixa en informes com «Hàbits de lectura i compra de llibres a Espanya 2020», encarregat per la Federació de Gremis d'Editors en col·laboració amb Cedro i el mateix ministeri, en el qual queda clara la rotunda incapacitat a l'hora de fomentar la lectura entre la població.

Els informes dibuixen que, malgrat que hi ha hagut una millora en l'hàbit de la lectura durant el 2020 a conseqüència de la pandèmia, per oci i l'augment de temps lliure, un 36% dels ciutadans no va obrir ni un sol llibre. «Els índexs de lectura de l'Estat queden molt lluny dels de països com Suècia (80%), Finlàndia (75%) o Regne Unit (74%). El 2020 van tancar, no obstant això, moltes llibreries físiques i punts de venda de premsa», ha recordat Mulet, que ha demanat «que es contemplen mesures específiques per a aquest sector en els Pressupostos Generals de l'Estat per a l'any vinent».

El fet que continue havent-hi un 36% de persones que no ha llegit cap llibre en un any «és inassumible per a una societat sumida en una forta crisi», per la qual cosa ha exigit la promoció del consum cultural i de la informació. La coalició sol·licita xifres d'inversió en biblioteques, ajudes a llibreters, editors i una fiscalitat millor per a la indústria cultural així com campanyes en els mitjans públics per fomentar la lectura entre els més joves.

«Des de Compromís considerem insuficients les mesures i creiem que els mitjans de comunicació públics, teatres, biblioteques, carrers de les nostres poblacions i col·legis haurien de ser els escenaris de campanyes de foment de la lectura entre els joves de totes les edats, perquè ells són el futur i, sens dubte, s'estan veient afectats per una mala planificació cultural des de l'Estat», ha sentenciat Carles Mulet.