Els rius europeus aboquen al mar entre 307 i 925 milions de residus a l'any

El Besós i el Llobregat desemboquen entre 0,4 i 0,6 tones de plàstic

per NLV / ACN

Societat

Els rius europeus aboquen al mar entre 307 i 925 milions de residus a l'any
Els rius europeus aboquen al mar entre 307 i 925 milions de residus a l'any

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Els rius europeus aboquen cada any entre 307 i 925 milions de residus al mar, segons indica un estudi amb la participació de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA). A banda de l'institut amb seu a Girona, en l'estudi hi han participat 21 institucions més de 12 països. Aquesta investigació s'ha fet a partir del monitoratge de 42 rius en 11 països. L'estudi també conclou que huit de cada deu objectes que acaba al mar són plàstics, com ara ampolles o envasos i bosses. Per altra banda, el 40% dels residus que floten (de menys de 2,5 cm) són trossos de plàstic. 

La mala gestió dels residus en els rius provoca que acaben desembocant al mar, i el contaminen amb plàstic i altres tipus de deixalles. Un estudi elaborat per 22 institucions de 12 països diferents ha analitzat les deixalles que anualment s'aboquen al mar a través dels cursos fluvials.

Per primera vegada en un estudi europeu s'han fet servir dades monitorades dels rius, en comptes de previsions i estimacions de residus. Això implica que els resultats són més fidels a la realitat. Això vol dir tenir la base de dades més gran de residus que van a parar als oceans.

L'estudi determina que cada any els rius europeus transporten més de 600 milions d'objectes més grans de 2,5 cm al mar. Pel que fa a tipus de materials que s'han trobat a les conques fluvials, la majoria són plàstics. De fet, huit de cada deu objectes eren plàstics d'un sol ús o bé envasos (ampolles i embolcalls d'aliments) i bosses.

Ara, a causa de la covid-19 i l'augment d'objectes de plàstic d'un sol ús, l'ICRA estima que aquest volum de deixalles podria haver augmentat un 30%.

Per altra banda, els rius europeus que passen per països amb rendes més altes són els que acaben desembocant més residus. Per aquest motiu, l'estudi posa de manifest que els esforços que fan aquests països en la gestió de les escombraries és insuficient perquè també són els que contaminen més.