Puig reivindica la necessitat «inajornable» d'un nou finançament, una fiscalitat justa i garanties d'aigua per a tots els territoris

El president proposa una estratègia conjunta contra la COVID-19 persistent i plans estatals per a fer front a l'efecte de la pandèmia en la salut mental infantil i juvenil i en les persones soles

per NLV

Política

El president de la Generalitat, Ximo Puig | Jesús Hellín | EP
El president de la Generalitat, Ximo Puig | Jesús Hellín | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat durant la seua intervenció en la XXIV Conferència de Presidents i Presidentes, celebrada aquest divendres al Convent de Sant Esteban de Salamanca, la necessitat «inajornable» d'un nou finançament autonòmic, una fiscalitat justa, una distribució dels recursos hídrics per a tots els territoris, així com una descentralització de les institucions de l'Estat coherent amb «l'Espanya policèntrica i polifònica». 

Puig ha proposat l'adopció d'una estratègia conjunta entre l'Estat i les comunitats autònomes per fer front a la COVID-19 persistent, així com l'impuls de plans estatals per a abordar els efectes de la pandèmia en la salut mental infantil i juvenil i en les persones que viuen soles. També ha demanat aprofundir en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i en l'Estratègia 2030 enfront del Repte Demogràfic i atendre mecanismes de compensació a les comunitats que més turistes reben. 

El president ha subratllat que atendre aquestes reivindicacions del País Valencià és el camí per «propiciar la igualtat d'oportunitats» i també perquè funcione l'«ascensor territorial». Ho ha dit en un marc en el qual també ha defensat necessitat d'aquest fòrum de presidents i presidentes autonòmics.

Creació de PERTE autonòmics 

Per al president, resulta a més fonamental impulsar Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) autonòmics que donen capacitat a les comunitats per singularitzar el suport als seus sectors industrials a partir dels fons europeus, de manera que es done cabuda a activitats econòmiques estratègiques de caràcter regional (en el cas del País Valencià, per exemple, la ceràmica o el joguet) i a projectes també estratègics multidisciplinaris. 

Més ajudes d'Estat a projectes d'empreses 

Puig també ha sol·licitat més ajudes d'Estat a projectes d'empreses i ha llançat en aquest sentit la proposta de flexibilitzar la normativa europea. La finalitat és que permeta no sols donar més quantitat de projectes fets costat a les empreses, sinó també més intensitat en el volum d'ajudes per empresa. 

A situacions excepcionals, normes excepcionals és la filosofia d'aquesta reivindicació, amb la qual el País Valencià demana que no es queden projectes importants sense poder desplegar per l'establiment de limitacions burocràtiques a les ajudes públiques a projectes d'empreses.