Protesta en la dessembocadura del Cervol per un litoral natural

Ecologistes en Acció Vinaròs i Fridays For Future Vinaròs realitzen una concentració junt als bussos d’Agua Sub Vinaròs i el Veler Diosa Maat.

per NLV

Territori

Protesta en la dessembocadura del Cervol per un litoral natural
Protesta en la dessembocadura del Cervol per un litoral natural

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Les organitzacions ecologistes del Baix Maestrat, després de l’acció de dissabte en la Serra d’Irta contra la massificació d’aquest parc natural, posen el punt final a les activitats organitzades durant aquest cap de setmana amb motiu de la visita del veler Diosa Maat a les costes de Peníscola i Vinaròs. El vaixell d’Ecologistes en Acció, després del seu pas per les aigües de les comarques del nord del País Valencià, es dirigeix ara cap al sud, continuant així el seu periple per la mar Mediterrània.

En la platja del riu Cervol, que és bandera negra per mala gestió del litoral, i sota el lema «Desconstrucció» s’ha desenvolupat l’acció aquest diumenge per tal de reivindicar un litoral natural. Aquesta platja compta amb el distintiu negre, ja que s’ha destruït la desembocadura del riu Cervol i s’ha creat un gran espigó de canalització. A més, «el litoral vinarossenc està sent alterat per l’urbanisme permissiu, les nefastes actuacions que s’han fet en la seua costa, la concentració de residus sòlids i els abocaments d'aigües residuals, la pesca d'arrossegament, etc.» afirmen en un comunicat. És per això que de manera simbòlica i a tall de denúncia, les activistes han omplit la platja de banderes negres.

Tal com alerta Ecologistes en Acció en el seu informe «Banderas Negras 2021», en la zona on s’han manifestat més d’una vintena de persones, s’han executat múltiples obres de defensa litoral i de creació de nous reclams turístics sense importar el medi ambient i la seua biodiversitat. En ple segle XXI es canalitza, amb un espigó, la desembocadura per a guanyar terreny a la mar, augmentar les dimensions de la platja del Cervol (que són les graves dipositades de manera natural pel riu) i protegir les construccions de primera línia, així com les infraestructures creades (carretera, clavegueram, conduccions de gas, etc.), totes elles en zones inundables. El canvi climàtic ha accentuat la pujada del nivell de la mar i ha posat de manifest la poca previsió, mala planificació i permissivitat urbanística en zones inundables i terrenys guanyats a la mateixa desembocadura.

A banda de la protesta, diferents bussos d’Agua Sub Vinaròs s’han submergit en les aigües dels voltants duent a terme una neteja de fons marins. Paral·lelament, les voluntàries d’Ecologistes i FFF han netejat des de terra tota la platja. S’ha posat així en relleu l’altra problemàtica que afecta les nostres costes, que és la contaminació produïda pels residus de tota classe que les envaeixen.

Des dels moviments ecologistes reivindiquen que «de poc serveix gastar els diners de la ciutadania ni en formigó ni en qualsevol altra barrera artificial, perquè no podran res davant d’una mar enfurismada o d’una gran avinguda d’aigua». És per això que insisteixen en el fet que «la vertadera aposta de futur passa per replantejar-nos les nostres actuacions, desconstruir el litoral i renaturalitzar-lo, així com preservar el més verge possible el riu Cervol».