«Esto es España y, si quieres que te sirvamos, lo pides en castellano»: Nou cas de discriminació lingüística

Un client del restaurant Suquet de Rap del Grau de Castelló de la Plana denuncia que no el van voler atendre per parlar en valencià

per NLV

Llengua

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

«A mí me parece muy bien que quieras hablar en tu dialecto, pero esto es España, y si quieres que te sirvamos, lo haces en castellano». És la resposta que va rebre Rafa, un veí de Xàtiva (la Costera), del gerent del restaurant Suquet de Rap del Grau de Castelló de la Plana (la Plana Alta).

Rafa, els seus pares i la seua germana, van acudir aquest diumenge a dinar al restaurant i es van dirigir en valencià a una de les cambreres, que ja es va negar a atendre’ls si parlaven en valencià. Després, es va dirigir a ells l’encarregat de la terrassa, insistint que no els servirien si no li parlava en castellà.

Finalment, segons la versió de l'afectat, es va adreçar a ells el gerent del restaurant, qui els va retraure: «A mí me parece muy bien que quieras hablar en tu dialecto, pero esto es España y, si quieres que te sirvamos, lo haces en castellano».

Amb l'objectiu de deixar constància del seu malestar pels fets ocorreguts, van voler presentar una reclamació al mateix restaurant, però el gerent volia que presentaren la reclamació en castellà i els va negar el dret a fer-la en valencià. Com que la família s'hi va negar, va amenaçar de telefonar a la Policia Portuària. 

Rafa ha presentat aquest dilluns una denúncia al Ministeri de Consum i a l’Oficina de Drets Lingüístic, assessorat per la Plataforma per la Llengua, per tal que el restaurant assumisca responsabilitats.

D'altra banda, el restaurant Suquet de Rap, a través de les xarxes socials, ha negat la discriminació: «Nosaltres no prohibim l’ús de cap llengua als nostres establiments. Som amants de les llengües i, sobretot de la nostra. El valencià».