Interior exculpa els policies que «van humiliar» tres mares migrants a Paterna

per EP / NLV

Societat

Interior exculpa els policies que «van humiliar» tres mares migrants a Paterna
Interior exculpa els policies que «van humiliar» tres mares migrants a Paterna

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

El Ministeri d'Interior del Govern espanyol ha negat intimidacions d'agents de Policia Nacional de Paterna cap a migrants que van acudir a la comissaria per a obtenir el DNI del seu bebé, tal com va denunciar en el seu moment València Acull. «Els funcionaris actuen conforme a les obligacions legalment imposades», assevera.

Així ho recull un escrit del Defensor del Poble remés a l'associació després de la denúncia interposada sobre que diversos funcionaris de la comissaria de la Policia Nacional de Paterna havien tractat de manera «humiliant i intimidatòria» a tres persones migrants, dues de Colòmbia i una de Paraguai, que havien acudit a la fi del passat any a sol·licitar el DNI per als seus fills.

En la denúncia de València Acull s'exposava que diversos agents van treure de la cua les dones, les van amenaçar amb l'expulsió, les van pressionar perquè desistiren del dret dels seus fills a la nacionalitat espanyola, les van acusar d'aprofitar-se de la legislació, les van informar erròniament sobre els seus drets i, finalment, les van sancionar per estada irregular.

No obstant això, l'escrit d'Interior ho nega tot. Assenyala que els funcionaris policials que sancionen per estada irregular a estrangers que es personen en dependències policials per a la pràctica d'algun tràmit, «actuen conforme a les obligacions legalment imposades».

A més, l'escrit de resposta de la Direcció General de Policia al Defensor del Poble dóna la seua versió sobre cadascun dels tres casos i assenyala que en les intervencions policials amb persones estrangeres es comprova «si entenen les actuacions que es realitzen amb ells o estan en situació de necessitat i poden ser beneficiàries d'ajudes socials». Ni les versions oficials ni les actuacions policials coincideixen amb les denúncies de les víctimes.

La policia afirma que a una de les dones se la va informar amb tot detall amb la finalitat de «tranquil·litzar-la» i, després d'instruir-li el procediment de sanció de 501€ per estada irregular, «se la va acompanyar a l'oficina del DNI per a l'expedició del document al seu fill». Per contra, ella assegura que un policia la va treure de la cua i «encara que li vaig mostrar la resolució per la qual es concedia al meu fill la nacionalitat espanyola, em va dir que m'anaven a donar la carta d'expulsió». La van pujar a un despatx, van iniciar l'expedient de sanció i ella va decidir començar a gravar l'interrogatori.

En els àudios s'escolta com la dona tracta d'explicar la seva situació i la de la seua parella, però el policia li contesta: «En qualsevol cas, has estat treballant, no has estat cotitzant, no has estat pagant una Seguretat Social, si t'has posat malalta has anat al metge... al final és el que hi ha, tu et vas aprofitant de les coses, no et jutge, però t'has estat aprofitant d'uns beneficis, ara et toca pagar 500 euros, doncs mira, després de tot el que has rebut pagar 500 euros tampoc és tant».

Les altres dues versions oficials tampoc recullen cap mena d'irregularitat comesa pels policies. No obstant això, les dues dones coincideixen a denunciar que les van separar de la resta de persones que esperaven el seu torn per a portar-les a altres dependències i iniciar-los el procediment de sanció, en un cas amb proposta d'expulsió i en l'altre, de multa de 501€.

A una de les dones, segons va denunciar en el seu moment, també van tractar de convéncer-la que el seu fill no tenia dret a la nacionalitat: "Tu ets colombiana, el teu fill també i no pot tenir DNI espanyol", assegura que li van dir els policies.