Quim Sanç guanya el IV Premi de Poesia «Torre de Piles» amb 'Crits de Diumenge'

El jurat va concedir un accéssit a l'obra 'El crit de les arrels', de Rafael Estrada Puertos

per NLV

Territori, Cultura

L'editora d'Edicions del Sud, Victoria Pujades, amb els poetes Quim Sanç i Rafael Estrada, durant el VIII Recital de Poesia  i Música en Valencià «Torre de Piles», celebrat el dissabte 7 d'agost al parc de la Torre de Piles.
L'editora d'Edicions del Sud, Victoria Pujades, amb els poetes Quim Sanç i Rafael Estrada, durant el VIII Recital de Poesia i Música en Valencià «Torre de Piles», celebrat el dissabte 7 d'agost al parc de la Torre de Piles.

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Quim Sanç (València, 1992) ha guanyat el IV Premi de Poesia «Torre de Piles» 2021, convocat per l’editorial saforenca Edicions del Sud, amb el poemari Crits de diumenge, segons es va fer públic durant la celebració del VIII Recital de Poesia i Música en Valencià – II Memorial Salvador Tur Torregrossa, que es va celebrar el dissabte 7 d’agost al parc de la Torre de la platja de Piles. Al començament de l’acte, es va llegir l’acta de resolució del jurat del premi, que enguany ha estat format per Antoni Esteve Blay, president de l’Associació Cultural Centelles i Riusech d’Oliva, els professors Vicent Riera i Escrivà i Miquel Mengual i Pascual i l’editor Manel Arcos i Martínez, en qualitat de secretari.

El jurat es va reunir a Piles el passat 25 de juny, per tal d’emetre el veredicte corresponent d’acord amb les bases. Després de destacar molt positivament el nombre i la qualitat dels originals presentats en aquesta quarta convocatòria del premi (trenta-set en total), el jurat va acordar per unanimitat que l’obra guanyadora del IV Premi de Poesia «Torre de Piles» era l’original presentat amb el títol Crits de diumenge. Una vegada oberta la plica, va resultar ser-ne l’autor Quim Sanç, amb domicili a Igualada (l'Anoia), a qui «es felicita vivament i es desitja una trajectòria literària tan brillant com ara s’apunta». A més, vista la qualitat literària del poemari finalista, el jurat va tindre a bé concedir un accèssit a l’obra titulada El crit de les arrels, l’autor del qual és Rafael Estrada Puertos, natural de Castelló (la Ribera Alta).

Crits de diumenge és un recull de poemes que destaca pel tractament de temes clàssics com la mort, el pas del temps, el sexe... molts estimulants, com també pel seu excel·lent domini de la llengua i dels recursos poètics, com la mètrica, el ritme i la rima. Les estructures sintàctiques són diàfanes; l’estil culte, però clar. Hi apareixen composicions clàssiques, com el sonet, i presenta reminiscències del vitalisme de Nietzsche i del Maragall més punyent.

Quim Sanç és el nom artístic del valencià Joaquim Sanz Ureña. Aquest jove de vint-i-nou anys es va graduar en Filologia Catalana per la Universitat de València en 2014. Com a músic, ha participat en projectes diversos, com Naia o Folkenjazz, i ha col·laborat en la gravació de més de deu discs, com Ara, Estellés: 12 poemes, 12 cançons a Benicarló (2011), junt amb Ximo Caffarena; La quadrilla (2013), de Tres Fan Ball; o Desperta Ferro (2014), d’Arrap. Com a cantautor, ha publicat dos àlbums: Primeres intencions (2014) i Queixalets (2017). I, com a professor, està des de l’any 2017 ensenyant català a adolescents en la comarca de l’Anoia, a la Catalunya Central. En 2020, descobrint-se i explorant-se la seua vessant més literària, va gosar d’estrenar-se com a creador de poemes amb el recull Envers el pensament (Edicions del Sud).

El crit de les arrels és un poemari de to metafísic i filosòfic, molt ben escrit, on es plantegen les reflexions necessàries per a viure el goig de l’amor i on, a més, s’insisteix en el fet de reviure, amb nombroses interrogacions retòriques, les inquietuds de la vida: per què patim i ens turmentem, entre altres aspectes.

Rafael Estrada Puertos va nàixer a Castelló (la Ribera Alta) en 1958. Des del 1985 fins al 2016, va exercir de mestre de Primària. De menut, va estudiar música i va arribar a tocar en la banda Lira Castellonera del seu poble. També fou membre d’alguns cors universitaris i, en els últims anys, a més de fer recitals de poesia i cançó i editar alguns treballs discogràfics, ha sigut guardonat en diversos premis literaris i ha publicat els poemaris següents: D’un cor de pas, la veu (1997), amb una cinta casset; Terra de tendresa (2001); Reminiscències d’amor i joia (2008), que inclou un disc compacte de cançons; Petjades insomnes (2012); Ombres de memòria incerta (2014), amb el disc compacte Poesons; i Sol de mitjanit (2019). Darrerament, ha aportat uns relats per als llibres Castellonies (2015) i Castellonies II (2018) d’Edicions 96, on també participen altres escriptors i il·lustradors de Castelló.