Andreu Escrivà sobre els efectes del canvi climàtic: «Arribem tard, però el que queda per salvar té molt de valor»

per NLV / EP

Societat

Andreu Escrivà sobre els efectes del canvi climàtic: «Arribem tard, però el que queda per salvar té molt valor»
Andreu Escrivà sobre els efectes del canvi climàtic: «Arribem tard, però el que queda per salvar té molt valor»

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

L'ambientòleg i divulgador Andreu Escrivà ha valorat que el sisé Informe d'Avaluació sobre Canvi Climàtic del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) tinga un caire «més contundent» que els anteriors, malgrat que «el que diu ho sabem des que es va aprovar el Protocol de Kyoto». «Arribem tard, però el que queda per salvar té molt de valor», ha agregat.

Així s'ha expressat l'especialista valencià en una entrevista amb Europa Press després de la publicació de l'informe aquest dilluns, en què han aparegut, al seu parer, «poques sorpreses» perquè «res del que diu contradiu el que ja sabíem». No obstant això, sí que ha remarcat que el públic en aquests moments està «més receptiu».

Escrivà ha explicat que des que es va publicar l'últim informe (en 2013), hi ha hagut un augment de la conscienciació general, acompanyat per avanços científics, la qual cosa ha resultat que s'aprecia una relació més clara entre l'augment de fenòmens climàtics adversos i el canvi climàtic: «La gent ara està unint els punts».

Aquestes «espurnes» del canvi climàtic es veuen més pròximes i la població comença a adonar-se que pot haver-hi «símptomes explosius» en qualsevol lloc. Un exemple serien les recents inundacions a Alemanya i Països Baixos.

«Estem veient la traca»

«Durant anys hem vist la pujada de les temperatures, l'avançament de les temporades agrícoles o els canvis en la migració, però ara estem veient la traca, i la gent està començant a olorar la pólvora», ha postil·lat.

Respecte al País Valencià, ha remarcat la seua vulnerabilitat davant el canvi climàtic: proper a la zona de desertificació, molt muntanyenc, amb una línia de costa llarguíssima i amb precipitacions intenses. «Hi ha zones on el fet que la temperatura augmente dos o tres graus pot semblar no massa roín, però en un lloc com aquest significa nits càlides i calor sufocant», ha explicat.

Escrivà és autor de dos llibres: Encara no és tard (UV, 2017) i I ara jo què faig? (Capità Swing, 2021). Des del 2017 s'han produït molts canvis en el planeta, començant per la pandèmia. L'ambientòleg, en aquest moment, ha assenyalat: «Ja ens ha passat un tren, el segon i arribem tard a la faena, però encara queden moltes coses per salvar que tenen molt de valor».

«Quan t'entra un virus en l'ordinador i es va menjant els teus arxius, si ha corromput el 15% d'ells, tu no el deixes seguir i que acabe amb tot, tu apagues l'ordinador i el portes a arreglar», ha indicat, al mateix temps que ha insistit a «salvar el que resta».

Per això, ha indicat: «No hem de pensar que tot està perdut». No és que es declare «optimista», però sí que té «esperança» que «sabrem canviar les coses. Sempre estem a temps, però hem de començar ja».

I és que «això no és un resultat definitiu». «Que l'augment de temperatures siga de dos graus sempre serà millor que de 2,5; i sempre serà millor que siga de 2,5 que de 2,8». En aquests moments, veu «pràcticament impossible» no superar els 1,5 graus d'increment, però sí que creu que hi ha possibilitat de mantindre'ns en els 2 o 2,2.

«Els causants som nosaltres»

En aquest sentit, malgrat les moltes «incerteses» que hi ha en el futur, sí que ha mantingut que hi ha una premissa absoluta: «El canvi climàtic existeix i els causants som nosaltres».

El clima, a més, es mou en cofronteres. «El sistema no funciona de manera progressiva, sinó per cofronteres. Quan ens hi aproximem, existeix una certa incertesa sobre el que ocorrerà, però la veritat és que l'impacte serà molt negatiu», ha alertat.