Les llistes de música en valencià elaborades per l'Ajuntament de València acumulen milers de seguidors

per EP / NLV

Cultura

Les llistes de música en valencià elaborades per l'Ajuntament de València acumulen milers de seguidors
Les llistes de música en valencià elaborades per l'Ajuntament de València acumulen milers de seguidors

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

 Les 37 llistes de música en valencià elaborades pel Gabinet de Normalització de Lingüística del consistori (GNL) i publicades en Spotify i Youtube, acumulen ja 3.610 seguidors, 2.359 cançons i més de 138 hores de melodies.

La llista més popular, amb 309 «m'agrada», és l'anomenada «Festa en valencià» que inclou 66 temes de diferents ritmes i estils «per a moure el cos i eixir-se'n de la rutina». La segueix «Cançons infantils en valencià», un repertori per als més xicotets amb 101 composicions tradicionals i actuals, que compta amb 244 simpatitzants.

En tercer lloc, «Relax i calma en valencià» ofereix 59 composicions per a moments de tranquil·litat i té 233 seguidors. La més recent és «Estiu en valencià» que està feta per a escoltar-la a la platja, en la piscina o en el lloc de vacances.

La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha reivindicat la iniciativa del GNL per a fomentar l'ús i la normalització del valencià a través «del que probablement és el repertori més gran de llistes de música en valencià publicat fins al moment».

Tres tipus de compilacions

El projecte té tres tipus de compilacions: per gèneres, per moments i per temàtica. En el primer cas, hi ha 24 llistes dels gèneres musicals més diversos: de la música urbana (indie, reggaeton, hip hop, trap, electrònica, rap...) als més tradicionals (folk, cançó d'arrel, cançó d'autor...). També compta amb la presència de la majoria de subgèneres del rock i del pop i altres gèneres d'origen afroamericà com el jazz, el soul, el rock and roll, l'ska, el reggae i els ritmes llatins.

D'altra banda, les llistes per moments, que van nàixer a l'inici del confinament, són set recopilacions que connecten les cançons amb diferents moments del dia: per a despertar-se, per a alçar l'ànim, per a cuinar, per a fer esport, per a relaxar-se i trobar la calma, per a celebrar i ballar, i per a cantar.

Les temàtiques, al seu torn, agrupen cinc llistes: la del 8M (de temàtica feminista), orgull valencià (de temàtica LGTBI), la de nadales, la de cançons infantils i, l'última a incorporar-se, «Estiu en valencià». Tot això es completa amb una compilació de novetats que s'actualitza de manera periòdica.

En total, «són 37 llistes, 2.359 cançons i més de 138 hores de melodies que demostren la vitalitat de la música cantada en valencià i que volem acostar a tots els veïns i veïnes de la nostra ciutat, tant si ja les coneixen com si encara tenen per descobrir aquest món tan meravellós», ha assenyalat Notario.

A més, el GNL està obert a suggeriments de manera que qualsevol persona que vulga afegir una cançó pot enviar un correu electrònic amb la seua proposta a musicavalencia@valencia.es.