Ascensió a l’alt de Guisop per a celebrar el 110 aniversari del naixement d’Enric Valor
Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.
Diverses entitats cíviques han organitzat, per al pròxim diumenge 22 d'agost, una nova edició de l'ascensió a l’alt de Guisop (1.250 m), a la serra de Castalla (l'Alcoià), en homenatge a l'escriptor Enric Valor.
L’any 2011, a partir d’una iniciativa cívica promoguda pel Centre Cultural Castallut i l’Ateneu Cultural Republicà, de Petrer, es va proposar l’ascensió a l’alt de Guisop, per celebrar l’eixida del sol el 22 d’agost, coincidint en el dia exacte del naixement del mestre i escriptor: «l’alba de Valor». Es va triar L’alt de Guisop, pel fet que era un indret estimat i sovintejat pel mateix Enric Valor i recurrent en obres com Temps de batuda.
Posteriorment s’han incorporat altres entitats que han donat suport a la iniciativa com El Tempir i El Teix d’Ibi. En la huitena convocatòria d’aquest ascens, s’hi afegiren La Cívica d’Alacant, la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat, Terres del Vinalopó i el col·lectiu Gent de Valor. A més, a cada convocatòria, noves entitats s’hi han agregat o hi han pres part com la Càtedra Enric Valor de la UA i la Colla de dolçainers i tabaleters «El Terròs» de Petrer.
De fet, coincidint amb el centenari del seu naixement, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va declarar el 2010 «Any de l’escriptor Enric Valor». Es feren múltiples activitats d’homenatge al llarg de la nostra geografia.
Enric Valor va viure sempre compromés amb la llengua i el país i destaca per la seua aportació intel·lectual que va des de la gramàtica a l’obra novel·lística, passant per la monumental recopilació literaturitzada de les Rondalles Valencianes i una tasca civicocultural heroica.
En aquesta festa valoriana del 22 d’agost del sol, el paisatge, la literatura, la llengua i la civilitat, s'hi reivindicaran altres accions i mesures que dignifiquen la figura de l’escriptor castallut i la nostra pròpia cultura: la Fundació Enric Valor; la presència de l’obra narrativa de l’escriptor en adaptacions audiovisuals en À Punt i altres mitjans del domini lingüístic; la recuperació efectiva i funcional de la Casa Valor, a Castalla, l’heretat de Planisses que es demana que esdevinga un espai ecovalorià; i també s'hi denunciarà el marc legal i jurídic que impedeix avançar en l’increment dels usos administratius i socials de l’idioma; a banda de seguir reivindicant de Vinaròs a Oriola una escola valenciana plurilingüe vertebrada entorn al valencià, l’excel·lència i la qualitat educativa i amb enormes dèficits jurídics, organitzatius i metodològics. A més, es segueix clamant pel restabliment de les llibertats individuals i col·lectives sense límits i la plena normalitat democràtica en tot l’àmbit cultural.