La Generalitat detecta 250 zones noves sense cobertura de banda ampla en municipis amb el risc de despoblació

per NLV / EP

Territori

La Generalitat detecta 250 zones noves sense cobertura de banda ampla en municipis amb el risc de despoblació
La Generalitat detecta 250 zones noves sense cobertura de banda ampla en municipis amb el risc de despoblació

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

La Generalitat ha detectat 250 zones noves sense cobertura de banda ampla en 155 municipis amb el risc de despoblació. Segons ha assenyalat el govern valencià en un comunicat, ha finalitzat la primera fase de l'estudi de diagnòstic sobre l'estat de cobertura de banda ampla en aquests municipis, per a comprovar amb exactitud que la informació amb la qual compta el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital siga correcta, ja que és la que permet assignar les ajudes del programa d'extensió de la banda ampla de nova generació (PEBA-NGA).

Anualment, el Ministeri publica un llistat de «zones blanques i grises», amb la informació rebuda per part d'operadors i administracions públiques. Després de la definició d'aquestes zones, es publica la convocatòria d'ajudes a operadors per al desplegament de xarxes per a l'extensió de la banda ampla.

La Generalitat ha comprovat l'estat real de les zones declarades, en un total de 155 municipis de les tres demarcacions, per a identificar noves zones blanques (sense cobertura), amb la finalitat que aquestes siguen incloses pel Ministeri en la seua classificació anual per a poder rebre aquestes ajudes.

L'estudi ha sigut realitzat en col·laboració amb els ajuntaments, amb els quals s'ha organitzat una sèrie de reunions i visites de camp per a verificar sobre el terreny les dades, objecte de comprovació.

En l'elaboració de l'estudi han participat la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, a través de les direccions generals d'Avanç per a la Societat Digital i de Lluita contra la Bretxa Digital, la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, a través de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), i l'Agència Valenciana antidespoblament (Avant).

Concretament, en els municipis estudiats s'ha comprovat la veracitat i exactitud de la informació disponible respecte a la cobertura i s'han detectat noves necessitats en matèria de telecomunicacions.

Durant el treball de camp, s'han identificat noves zones que manquen de servei, però que no havien sigut detectades pel Ministeri en 2020, encara que la informació amb la qual es comptava coincideix en un 87 per cent amb els resultats obtinguts durant l'estudi.

L'estudi llança com a resultat la detecció de 172 zones residencials, així com 81 zones d'activitat econòmica, que no s'havien detectat fins al moment i que afecten un total de 1.697 habitants.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha destacat que «la bretxa digital per qüestió d'accés a connexió és un factor que afecta determinades zones especialment i, per això, és un eix prioritari de la Generalitat, encara que les competències finals són del Govern central».

En aquest sentit, ha indicat que «el País Valencià té una connectivitat major que la mitjana espanyola, d'un 94,2 per cent, si l'analitzem en termes de població». No obstant això, Carolina Pascual ha indicat que «encara queden zones que no estan connectades i hem de trobar una solució entre tots».

Referent a això, ha apuntat que el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha llançat el Programa d'Universalització d'Infraestructures Digitals per a la Cohesió (Programa UNICO), amb una primera convocatòria de 250 milions d'euros, «la major de tota la història». Aquest pla, segons ha assenyalat, «utilitza una metodologia més granular per a la definició de les zones d'intervenció, que permetrà detectar zones poblades amb problemes de connectivitat i, així, poder intervenir per a solucionar-los».

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha avançat que «aquests són els primers resultats de l'estudi, que ampliarem en una segona fase, en la qual ja estem treballant, per a l'estudi de cobertura de més d'un centenar de municipis en risc de despoblament però més xicotets, d'entre 100 i 1.500 habitants».

La directora general d'AVANT, Jeannette Segarra, ha volgut destacar «el treball de camp que estem fent des de la Generalitat Valenciana per a identificar les zones blanques pel territori, població per població». Des del seu punt de vista, «aquest treball i les aliances i complicitat de tots els ajuntaments, faran accessible la tecnologia, que és un gran suport en el dia a dia».