La UPV i el CNRS de França creen una nova eina en línia per a l'estudi del cervell

Vol2Brain ofereix informació d'especial rellevància per a l'avanç de la investigació sobre patologies neurològiques

per NLV / EP

Societat

La UPV i el CNRS de França creen una nova eina en línia per a l'estudi del cervell
La UPV i el CNRS de França creen una nova eina en línia per a l'estudi del cervell

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Centre Nacional per a la Investigació Científica de França (CNRS, en les seues sigles en francés), han desenvolupat una nova eina en línia per a l'estudi del cervell. Es tracta de vol2Brain, un programari totalment gratuït que permet obtenir informació «d'especial rellevància» per a l'avanç de la investigació sobre patologies neurològiques.

Vol2Brain és capaç d'analitzar fins a 135 regions del cervell, a partir d'imatges de Ressonància Magnètica (RM) del cervell. Ofereix DADES sobre els volums dels teixits de la cavitat intracranial (ICC), així com d'algunes àrees macroscòpiques com els hemisferis cerebrals, el cerebel i el tronc cerebral. A més, proporciona també els volums i índexs d'asimetria d'estructures corticals i subcorticals, de gran importància en l'àmbit neurològic, així com mesures de gruix cortical.

«Tota aquesta informació és clau per a avançar en el coneixement de les malalties neurològiques», destaca José Vicente Manjón, investigador del grup IBIME-ITACA de la Universitat Politècnica de València i un dels coordinadors de vol2Brain. Aquest nou programari és el resultat de tres anys de treball, finançat per un projecte nacional del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat.

Entre els seus principals avantatges, vol2Brain destaca fonamentalment per la seua facilitat d'ús i la velocitat d'anàlisi, que ho diferencia d'altres sistemes similars que existeixen en el mercat.

«L'usuari només ha d'enviar un fitxer comprimit a través de la web i en 20 minutos rebrà un correu amb els resultats de la segmentació i processament dels volums cerebrals. Els sistemes similars actuals tarden una mitjana de 6 hores a oferir aquesta informació», declara José Vicente Manjón.

Esclerosi múltiple

A més, una altra de les característiques «més interessants» del nou sistema és el fet que pot usar-se en subjectes amb lesions en substància blanca, com per exemple pacients amb esclerosi múltiple.

«En la versió anterior del nostre programari, en volBrain, la presència d'aquestes lesions afectava la precisió de les mesures. Amb aquesta nova versió s'estén l'àmbit d'aplicació a un major rang de situacions patològiques», afig Manjón.

Actualment, el sistema processa uns 8.000 casos al mes i el seu ús continua creixent. De fet, en els pròxims mesos la plataforma web durà a terme una remodelació completa que permetrà duplicar la capacitat de còmput i incloure noves eines basades en aprenentatge profund.

El desenvolupament de vol2Brain reforça el lideratge del treball desenvolupat per la UPV i el CNRS francés a escala mundial per a continuar avançant en la investigació de malalties neurològiques. El seu predecessor —volbrain— és hui «un dels sistemes més precisos de tot el món per a l'anàlisi volumètrica d'imatges de Ressonància Magnètica (RM) del cervell», destaquen des de la universitat valenciana.

Des que es posara en marxa en 2016, el sistema ha analitzat automàticament més de 320.000 cervells de més de 5.000 usuaris de 1.830 institucions diferents de tot el món.

Els resultats de les anàlisis elaborades amb la plataforma volBrain s'han publicat en 247 articles científics, la qual cosa demostra l'impacte que la plataforma ha tingut en la investigació en neuroimatge.

En els últims cinc anys, els creadors de volBrain han inclòs diverses eines addicionals per a analitzar parts específiques del cervell, com per exemple CERES que és un programari per a analitzar les parts del cerebel i que actualment és el millor mètode del món per a l'anàlisi del cerebel (CERES va ser el guanyador d'una competició independent en el prestigiós congrés MICCAI).