Les famílies valencianes gastaran entre 200 i 1.900 euros amb la «tornada a l'escola»

El desemborsament econòmic varia notablement en funció de si el centre és públic, concertat o privat

per NLV / EP

Societat

Les famílies valencianes gastaran entre 200 i 1.900 euros al setembre amb la 'tornada al col·le'
Les famílies valencianes gastaran entre 200 i 1.900 euros al setembre amb la 'tornada al col·le'

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

Un any més, la Unió de Consumidors del País Valencià ha fet un sondeig per conéixer el cost de la «tornada a l'escola» el mes de setembre. A diferència del curs anterior, en el qual les famílies van retardar fins a l'últim moment la compra de material i equipament a causa de la incertesa per l'inici del curs motivat per la COVID-19, enguany sí que han planificat les compres amb antelació i moltes ja tenen pràcticament preparat el material necessari.

Quant a la previsió de despeses, les dades que llança aquesta enquesta varien notablement en funció de la mena de col·legi en el qual està escolaritzat l'alumne, siga públic, concertat o privat.

El desemborsament econòmic mitjà a efectuar durant el mes de setembre va de 200 a 260 euros en un col·legi públic incloent-hi el cost de menjador, material escolar, llibres que no s'inclouen en la xarxa llibres, assegurança escolar i quota de l'AFA.

La despesa ascendeix fins als 735-795 euros en un col·legi concertat, tenint en compte el cost de l'uniforme, menjador, material escolar, els llibres que no s'inclouen en la xarxa, l'assegurança i l'AFA. I en el cas d'un col·legi privat, el desemborsament oscil·la entre els 1.800 i els 1.900 euros, ja que a totes aquestes partides cal afegir habitualment el transport, els llibres de text i la mensualitat, que varia en funció del curs i del centre.

A més, alguns col·legis inclouen quota d'inscripció per a alumnes nous i altres serveis complementaris com ara serveis mèdics i psicològics. També cal tindre en compte i afegir-hi, si és el cas, el cost dels llibres en el cas de no participar en la xarxa llibres, que de mitjana oscil·la entre els 180 euros als 300 euros en funció del curs.

Per partides, a més dels llibres de text, l'adquisició de l'uniforme complet (el d'estiu i el d'hivern complet, així com la roba esportiva del centre, i la roba d'abric) ascendeix a 535 euros.

Evitar recórrer a crèdits ràpids

La Unió de Consumidors del País Valencià recomana comparar preus entre els diferents establiments, reutilitzar el material d'anys anteriors, i aprofitar ofertes i descomptes perquè el cost de la «tornada al col·legi» siga el menys onerós possible, i sobretot evitar recórrer a crèdits ràpids, ja que aquest tipus de préstecs tenen uns alts interessos que poden posar en perill l'economia familiar.

A més, aquest inici de curs continuarà sent obligatori l'ús de màscara als centres educatius, una despesa a afegir al pressupost.

En aquest sentit i com a dada curiosa, existeixen col·legis que juntament amb les peces de l'uniforme també ofereixen com un complement més la possibilitat d'adquirir màscares i portamàscares.

Per a Vicente Inglada, secretari general de la Unió de Consumidors del País Valencià, «és necessari un major esforç per part de les Administracions encaminat a fomentar la digitalització a les aules, a través d'accions tant en formació com inversió en recursos i mitjans tècnics. Aquests requisits són imprescindibles per a una educació pública en equitat», conclou en un comunicat.