Les falles començaran a eixir aquest dijous de Fira València per a la «plantà»

El cap de la meditadora es traslladarà el dimarts 25 a la plaça de l'Ajuntament de València

per NLV / EP

Societat

«Cremà» de la falla municipal de València, el 17 de març del 2020 | EP
«Cremà» de la falla municipal de València, el 17 de març del 2020 | EP

Els artistes fallers esperen començar la retirada de les peces dels monuments emmagatzemats a Fira València a partir d'aquest dijous 19 i fer la «plantà» fins al 31 d'agost durant el dia per complir el toc de queda, cosa que també preveuen ajustar per a la «cremà».

«Assumim que hi ha toc de queda i, per tant, els treballs es plantejaran amb antelació suficient fins a la una de la nit», garanteix el mestre major del gremi, Paco Pellicer.

Aquestes Falles atípiques estan programades de l'1 al 5 de setembre, any i mig després que foren les primeres festes de l'Estat cancel·lades pel coronavirus. El calendari definitiu es tancarà aquest dimarts en una reunió entre la Conselleria de Sanitat i les comissions.

A l'espera de conéixer els actes i de l'evolució de la situació epidemiològica, els artistes fallers preveuen traure les peces guardades des del 13 de març del 2020 a Fira València a partir d'aquest dijous a les nou del matí. 

Per la seua banda, els artistes que tenien guardats els monuments en espais propis els retiraran previsiblement el dilluns 23 i les falles de Secció Especial preveuen fer-ho des d'aquest divendres per iniciar el muntatge amb grua aquell mateix dilluns, cosa que no creuen que es complique per les altes temperatures. «Tampoc anem molt més avançats que al març», remarca el president de la Federació de Secció Especial, Rafa Mengó.

Es tracta d'un calendari «d'últim dia» programat amb antelació suficient per acabar abans de la una de la nit, tenint en compte que molts treballadors de transport estan de vacances. «És una qüestió de temps, imagine que s'anirà ajustant», apunta el mestre major.

Així mateix, com que alguns dels punts de la zona de «plantà» de les falles es troben en obres, s'ha reorganitzat l'entrada en algunes places com ara la del Doctor Collado, i les comissions «ja disposen dels permisos pertinents», expliquen fonts de la Regidoria de Cultura Festiva i d'Interagrupació de Falles.

De cara a la setmana fallera, els artistes no temen que es produïsquen aglomeracions com les d'anys sense pandèmia per contemplar els monuments i confien en el protocol de seguretat que consensuen la Conselleria de Sanitat i les comissions.

Finalment, la nit de la «cremà» s'ajustarà al toc de queda vigent a València fins al 6 de setembre, un fet que des del gremi no veuen complicat perquè només cal avançar l'hora. «Potser el problema és la retirada», reconeix Pellicer.

La meditadora torna a la plaça de l'Ajuntament de València

El ja icònic cap de la meditadora, la falla municipal de l'Ajuntament de València de la qual només es va cremar el cos a porta tancada el 2020, eixirà del taller el dimarts 25 i se situarà en una part de la plaça que s'acordarà aquest dijous en una reunió amb el consistori, previsiblement uns metres més endavant d'on es va ubicar l'any passat.

Es cremarà tot el cap, de muscles cap amunt inclosa la cua i, per tal de fer-ho possible, els artistes fallers Manolo Martín i José Ramón Espuig -responsables de la peça junt amb el dissenyador *Escif- col·locaran un cavallet de tres metres d'altura.

Aquesta falla, amb el nom «Açò també passarà», incloïa diversos elements que estaven repartits per la plaça de l'Ajuntament i que finalment es col·locaran al voltant del cap.

La incògnita és si la «cremà» de la meditadora serà de nou a porta tancada, una opció que Espuig rebutja perquè pensa que s'hauria de congregar públic a la plaça sempre que ho permeta Sanitat. «Que no siga com quan vam cremar el cos, que va ser bastant patètic, no vull que es repetisca aquella imatge», assevera.