Oltra: «Continuarem oferint els nostres recursos perquè les persones que fugen d'Afganistan tinguen un refugi segur»

L'Ajuntament de València també es mostra disposat a acollir refugiats del país asiàtic

per NLV / EP

Societat, Política

La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, vicepresidenta i portaveu de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra | Rober Solsona | EP
La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, vicepresidenta i portaveu de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra | Rober Solsona | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

La consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, vicepresidenta i portaveu de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha assegurat aquest dimarts, davant de la crisi que es viu a l'Afganistan per l'arribada dels talibans, que «continuarem oferint els nostres recursos perquè les persones que fugen puguen trobar un refugi segur».

Oltra ha assenyalat que el País Valencià és «terra d'acolliment», com demostren «la seua xarxa de municipis refugi i les polítiques de la Generalitat des del 2015». 

La vicepresidenta s'ha mostrat especialment preocupada per les dones, les xiquetes i les adolescents i ha indicat que, «com hem fet des de la crisi del 2015 causada per la guerra de Síria», el Consell farà el possible perquè «puguen tindre dret a estudiar, a riure, a formar-se, a treballar en el que vulguen, a vestir com vulguen i voler com vulguen i a portar el projecte de vida que desitgen».

«La Generalitat Valenciana està compromesa, com no pot ser de cap altra manera, i esperem que el govern espanyol tinga en compte també aquest oferiment i que la seua política d'asil i refugi oferisca un destí segur a les persones que, en aquest moment, a milers, intenten eixir de l'infern en què s'ha convertit Afganistan», ha afegit.

Oltra ha recordat que el 2016 va visitar els camps de refugiats de Grècia, «on moltes de les persones que hi havia eren afganeses que ja fugien de territoris controlats pels talibans» i ha descrit que va trobar a aquestes persones «embarrancades».

En aquest sentit, ha recalcat que, segons li van traslladar les ONG que actuaven a la zona, hi havia refugiats «de primera i segona», d'acord amb la seua procedència, i que els que pitjor ho passaven eren precisament els afganesos, que fins i tot arribaven en les pitjors embarcacions. Per això, llavors fins i tot van voler noliejar un vaixell per traslladar les persones que fugien de l'Afganistan i intentaven travessar la frontera per Hongria i Àustria.

«L'oferiment està en peu des del 2015, quan molta d'aquesta gent fugia ja dels talibans que controlaven part del territori», ha conclòs.

Joan Ribó: «La ciutat és solidària i està preparada, des del 2015, com a refugi»

Per la seua banda, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat que «València està preparada des de l’any 2015, quan es va declarar "ciutat refugi", per acollir persones refugiades i està disposada a rebre les víctimes de la crisi a l’Afganistan».

Ribó ha posat a disposició del govern de l'Estat i de la Generalitat els recursos municipals per acollir i prendre les mesures necessàries per ajudar als refugiats d'aquest país de l’Orient Mitjà, i ha instat a la comunitat internacional a «activar un operatiu per canalitzar l'assistència a les persones que fugen del règim talibà».