Mulet: «No hi ha reciprocitat de les TV autonòmiques perquè el PSOE no vol»

El senador de Compromís recorda que la reciprocitat de mitjans «és tècnicament possible» i que cal que el govern espanyol done suport a la producció audiovisual en les diferents llengües de l'Estat

per NLV

Llengua, Política

El senador de Compromís, Carles Mulet
El senador de Compromís, Carles Mulet

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat aquest dimecres que es garantisquen i es tinguen previstes les solucions tècniques i legals necessàries perquè les comunitats autònomes que vulguen activar processos de reciprocitat o emetre en els seus territoris canals d'altres autonomies amb vincles històrics o lingüístics puguen fer-ho. 

Mulet ha plantejat de manera insistent al govern espanyol mesures per fer-ho possible, malgrat que l'executiu, en reiterades respostes parlamentàries, «sempre ha dit que no contempla dotar de més múltiplex que possibiliten aquesta opció, però que no posa cap impediment perquè les televisions autonòmiques veïnes puguen emetre dins del sistema disponible». «L'administració de l'Estat ha deixat ben clar que la competent és la valenciana», ha assenyalat.

«Madrid per tant no posa obstacles al fet que l'administració autonòmica faça realitat la reciprocitat de mitjans, una cosa ben regulada i factible, de manera que qui té les competències és responsable de donar una resposta a aquesta petició cultural històrica», ha afirmat el senador.

Mulet ha recordat que les competències per desenvolupar aquestes polítiques recauen directament en Presidència de la Generalitat. «Demà mateix es podria signar un acord per fer possible les emissions de les televisions públiques de les Balears, Aragó i Catalunya al País Valencià i perquè À Punt es poguera veure en aquestes comunitats o bé rescatant els canals valencians cedits a cadenes privades de nul·la qualitat o bé comprimint el senyal dels canals existents en el múltiplex, com ha optat el govern de les Illes».

Per al representant de la coalició valencianista, «ara toca centrar-nos en l'espai radioelèctric i els múltiplex. Per a això, només cal la voluntat política, ja tècnicament és possible». I ha demanat «menys demagògia amb el fet que els continguts estan tots accessibles en l'hiperespai i més coherència amb els tractats que se signen, perquè les llengües amb menys parlants corren el risc de desaparéixer de l'oferta de les diferents plataformes i suports de manera irremeiable, fins que acaben extingint-se».

Segons Mulet, «cada dia que passa, mentre es fa negoci amb l'espectre, augmenten les limitacions tècniques per planificar múltiplexs addicionals i possibilitar l'arribada de televisions de comunitats autònomes pròximes i amb vincles culturals», a les quals no es podrà donar resposta en tots els casos amb l'actual regulació de la TDT.

Des de la coalició, lamenten la poca ambició del govern espanyol en la digitalització dels mitjans i les preferències d'aquest, que escolta més les empreses de telecomunicacions i els seus comptes que els drets dels ciutadans a la informació i a la qualitat. «El govern espanyol ha de donar suport de forma decidida la creació audiovisual en les diferents llengües de l'Estat, projectes i continguts comuns i Presidència ha de donar ordres perquè es puguen veure aquests canals en l'oferta televisiva», ha afegit.

Mulet ha reiterat una vegada més que «si no es veu TV3, IB3 o Aragó TV al País Valencià és perquè qui té les competències, és a dir, el PSOE, no vol». «Tècnicament és molt fàcil, econòmicament insignificant i legal al 100%. Madrid ens obri una porta, que no és la ideal, però que soluciona de moment l'apagada. Costa d'entendre que el departament autonòmic amb competències per a poder fer-ho efectiu, no haja presentat cap avanç en més cinc anys. El PSOE no vol fer possible aquesta reciprocitat per continuar mantenint el seu privilegiat "xiringuito" mediàtic alimentat amb diners públics. Sembla que no els agrada que es vegen noves televisions, que no poden subvencionar amb diners públics valencians i no els faran propaganda. No els interessa», ha explicat.

Compromís ha reiterat que «resulta increïble que es puguen veure desenes de canals de tota mena en castellà i que les cadenes públiques que emeten en valencià tota la programació o part d'aquesta, encara que siga testimonial en el cas aragonés, no es puga veure al País Valencià». 

«No solament ens preocupa per la normalització de la nostra llengua, també perquè creiem que el fet que a les comunitats veïnes que comparteixen llengua amb nosaltres es poguera veure a À Punt seria una carta de promoció del nostre territori brutal, del qual es veuria beneficiat un dels nostres motors econòmics com és el turisme», ha conclòs Mulet.