La pandèmia revela una «bretxa digital» al País Valencià

Un estudi del CES assenyala que el número de persones teletreballadores ha crescut un 46,4% i ha passat del 8,5% al 12,9% del total

per NLV / EP

Societat

La pandèmia revela una «bretxa digital» d'accés i ús d'internet al País Valencià
La pandèmia revela una «bretxa digital» d'accés i ús d'internet al País Valencià

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací.

La pandèmia de la COVID-19 ha impulsat la digitalització de la societat, ja que permet estudiar, comprar, contractar serveis, relacionar-se amb l'Administració i, sobretot, treballar. De fet, la «Memòria sobre la Situació Socioeconòmica i Laboral del País Valencià 2020» del Comité Econòmic i Social (CES) assenyala que el nombre de persones que han teletreballat algun dia de la seua jornada va créixer un 46,4% i ha passat del 8,54% al 12,93% del total.

L'estudi reconeix que el País Valencià va millorar en quasi tots els indicadors de les TIC a les llars, però alerta que la pandèmia ha deixat al descobert «bretxes digitals d'accés, ús i qualitat d'ús», bretxes que el CES assenyala que «s'han de solucionar perquè la transformació digital serà fonamental en la recuperació i el desenvolupament econòmic i social del País».

En la Memòria, el CES aprecia un «nombre important» de llars sense accés a ordinadors i que l'accés a Internet augmenta com més gran són els municipis i disminueix en famílies amb les rendes més baixes.

Com menys estudis i menys renda, menys internet 

Segons les dades, quan el nivell d'estudis és menor, disminueix l'ús d'Internet. De la franja d'edat de 16 a 74 anys, només el 40% dels homes i un 55,8% de dones sense estudis fan ús d'internet.

Davant d'aquesta situació, el CES  valora les ajudes d'IVACE «Digitalitza-CV Teletreball» per impulsar projectes d'implantació d'eines de teletreball per a pimes amb seu social o establiment de producció situat al País Valencià.

Les dades de l'EPA del 2020 indiquen que al País Valencià teletreballen un total 261,3 milers de persones, la qual cosa suposa un 12,9% del total d'ocupats i un augment del 46,4% respecte a l'any 2019. El 51,1% eren homes i el 48,8% dones, de manera que teletreballaven més homes (1.529) que dones.

No obstant això, en la comparativa respecte al 2019, les dones presenten un increment percentual major d'un 71,4%, és a dir 42,7 punts superior al dels homes (28,7%).

El Comité destaca l'augment d'ordinadors a les llars valencianes en un 81,1% d'aquests, un 1,1% més que el 2019. Encara que el percentatge és alt, hi ha un 18,9% de la població sense accés a ordinador o tauleta, «la qual cosa sense dubte ha dificultat tasques com el teletreball o la formació en línia», apunta l'informe.

Els joves són els qui més es connecten

L'ús de la Xarxa al País Valencià entre els joves de 16 a 24 anys va ser del 98,2%, percentatge que cau a mesura que augmenta l'edat, sent a partir dels majors de 55 del 87,3% i del grup entre 65 i 74 anys del 71,5%.

Una de les tendències a l'alça en Internet és la d'adquirir béns i serveis, tendència que creix entre els joves, que són els qui majoritàriament compren per Internet, sent la franja entre 25 i 34 anys la que amb més freqüència ho fa, atés que en els últims tres mesos, el 73,8% van adquirir béns en la Xarxa. En tant que entre els majors de 65 anys el percentatge baixa fins al 18,3%.

Segons la Memòria del CES, la franja d'edat que més ús fa d'Internet (mínim cinc dies a la setmana) són els homes d'entre 16 a 24 anys, en un 100%, i les dones d'entre 25 a 35 anys, en un 93,7%, sent la franja d'edat d'entre 65 i 74 anys, amb un 50,5% entre els homes i un 60,5% en les dones, els qui menor ús fan.

Les dades apunten que el 66,1% de la població valenciana d'entre 16 a 74 anys ha participat durant els últims tres mesos en xarxes socials com Instagram, Facebook, Twitter o YouTube, un 9,2% més que el 2019.