Un tipus de resposta autoimmunitària pot provocar una COVID-19 greu en el 20% dels majors de 80 anys contagiats

Un estudi internacional indaga el paper del gen TLR7 i els autoanticossos, i apunta que l'edat és el principal factor de risc

per NLV / ACN

Societat

Un tipus de resposta autoimmunitària pot provocar una covid-19 greu en el 20% dels majors de 80 anys contagiats
Un tipus de resposta autoimmunitària pot provocar una covid-19 greu en el 20% dels majors de 80 anys contagiats

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 20% dels majors de vuitanta anys amb COVID-19 desenvolupen un tipus de resposta autoimmunitària que pot provocar una malaltia greu del coronavirus, segons un estudi internacional. Els resultats mostren que en global un 13,6% dels pacients amb COVID-19 tenen un tipus d'autoanticossos contra els interferons de tipus I i que el percentatge s'eleva en les persones més grans. Un altre estudi mostra que els pacients amb mutacions o deficiències en un gen, el TLR7, tenen més possibilitats de contraure un diagnòstic de COVID-19 greu o crític, especialment en els homes de menys de seixanta anys. El TLR7 és un gen que es troba en el cromosoma X i això podria ajudar a explicar la prevalença d'un pitjor pronòstic en els homes.

L'estudi, liderat per la Universitat Rockefeller de Nova York i l'Hospital Necker-Enfants Malades de París, ha comptat amb la participació de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), amb resultats en dues publicacions a la revista Science Immunology. En la línia d'estudis anteriors, les dues recerques indaguen el paper del gen TLR7 i els autoanticossos contra els interferons —la cadena de proteïnes davant d'un virus, és a dir, la primera barrera—.

El primer dels estudis estableix que els pacients amb mutacions o deficiències en el gen TLR7 tenen més possibilitats de contraure un diagnòstic de COVID-19 greu o crític, especialment en els homes menors de seixanta anys. El TLR7 és un gen del sistema immunitari que contribueix a la producció dels interferons de tipus I (IFN-I), que són clau per bastir una resposta immunitària contra el coronavirus.

«Hem vist que aquests errors genètics apareixen sobretot en pacients més joves, de menys de seixanta anys», indica el doctor Pere Soler-Palacín, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d'Hebron i del Grup de Recerca d'Infecció en el Pacient Pediàtric Immunodeprimit del VHIR.

El TLR7 és un gen que es troba en el cromosoma X i per aquest motiu té un paper en homes i només ocasionalment en dones. Això podria ajudar a explicar el pitjor pronòstic de la COVID-19 en els homes. Les dones tenen dos cromosomes X i, per tant, el risc de tenir complicacions per aquesta causa és menor.

Pel que fa als 1.202 estudiats durant la investigació, 20 dels pacients entre els 7 i els 71 anys van presentar deficiències en el TLR7. Aquestes persones no havien presentat diagnòstics o malalties greus prèvies. A més, cap dels pacients asimptomàtics o amb quadres lleus presentaven aquesta afectació.

Autoanticossos contra els interferons de tipus I i el risc de COVID-19 greu

L'edat és el principal factor de risc per patir complicacions de la COVID-19. Els estudis apunten que el risc d'hospitalització i mort per pneumònia es duplica cada cinc anys. Un dels articles que es presenten confirma que aquest increment en el risc s'explica, si més no en part, pel desenvolupament d'una resposta autoimmunitària contra els interferons de tipus I propis. Aquest estudi ha mirat de demostrar la capacitat neutralitzant d'aquests autoanticossos davant de concentracions similars a les circulants al cos humà, a diferència d'estudis anteriors.

«Aquests autoanticossos poden explicar l'increment del risc per COVID-19 greu, especialment en el cas de la gent gran», explica el doctor Roger Colobran, cap del Grup de Recerca en Immunologia Diagnòstica del VHIR.

Aquests autoanticossos són una causa i no una conseqüència de la infecció per coronavirus. Es troben en la població general i incrementen amb l'edat. En menors de setanta anys, entre un 0,17 i un 1,1% tenen autoanticossos i, en majors de 70, es troben n'entre l'1,4% i el 4,4%. Entre 80 i 85 anys s'observa un increment de fins a 4,2-7,1%.

«Amb l'edat, el sistema immunitari es va envellint: és el que es coneix com a immunosenescència. Això fa que siga més probable que apareguen fenòmens d'autoimmunitat com aquest», diu el doctor Soler.

Per a aquesta anàlisi, els investigadors van estudiar mostres de sang de 3.595 pacients en estat crític per la covid-19, 623 greus, 1.639 amb infecció lleu o asimptomàtica i 34.159 persones sanes per estudiar si tenien aquest tipus d'autoanticossos.

Els autors del treball insisteixen en la importància de conéixer els factors que influeixen en la resposta davant el coronavirus i esperen que obri portes a teràpies dirigides en funció del perfil de cada pacient.

La iniciativa COVID Human Genetic Effort (COVIDHGE) és un consorci internacional liderat per la Universitat Rockefeller de Nova York i l'Hospital Necker-Enfants Malades de París que inclou centenars d'hospitals d'arreu del món. COVIDHGE treballa per identificar variants genètiques que influeixen en la resposta immunitària davant de la covid-19.