Jo renuncie

per Cristian Veses

Tribuna

Jo renuncie
Jo renuncie

Nigèria, Sudan, Kenya, Ghana... entre tots quatre països, actualment no sumen ni el 8% de la població vacunada amb una dosi contra la COVID-19. En el rànquing mundial d'administració de vacunes, els set països per la cua són del continent africà amb unes xifres de cobertura que oscil·len entre 1,2% (Nigèria) i el 3,8% (Egipte). Tot açò, amb dades disponibles que reporten els mateixos països, la qual cosa pot fer-nos sospitar que segurament existiran realitats molt més dramàtiques.

La resposta de l'OMS a la falta d'equitat en la protecció de la població entre països rics i pobres s'articula a través del mecanisme COVAX que aspira oferir, de manera totalment insuficient, les vacunes necessàries per al 20% de la població. Una resposta institucional que «intenta» conciliar la necessitat de garantir l'accés mundial a les vacunes, respectant i assumint com a legítim el condicionant de les patents en mans privades. Una legitimitat totalment obscena tenint en compte la forta inversió pública que han rebut les farmacèutiques per a la investigació i desenvolupament, xifrada en 5 mil milions d'euros en l'informe de la campanya «No es sano» que aglutina una ampla aliança d'ONGD i entitats i que conclou que el finançament públic representa el 98% del pressupost que ha estat necessari en les investigacions.

A l'hemisferi nord, mentrestant, cas de l'estat espanyol, aquesta setmana s'ha assolit la fita promesa del 70% de cobertura. L'objectiu similar de cobrir al 75% de la resta de la població mundial equival a 12 mil milions de dosis, motiu pel qual, l'alliberament de les patents de les vacunes contra la COVID-19 és imprescindible per a la seua consecució i fer possible l'augment de la capacitat de producció per a poder satisfer la necessitat de les bilionàries dosis i la descentralització, permetent la fabricació als països, i facilitar la seua distribució global.

En un sorprenent gir dels esdeveniments, el maig passat Joe Biden va anunciar el seu suport a l'alliberament de les patents, i en un moviment en cascada, Ursula von der Leyen es va obrir al debat, i el Parlament Europeu aprovava en juny una resolució presentada pel grup confederal The Left (del qual forma part Izquierda Unida) que inclou la suspensió de les patents. Encara que malauradament depén de la Comissió Europea, i no sembla que farà efectiu front a l'OMC el mandat democràtic del parlament.

Segons el coneixement actual, la duració de la immunitat en els nostres organismes segueix sent extremadament efectiva mesos després. Ningú s'atreveix a posar una data de caducitat sense el pronunciament de l'Agència Europea del Medicament. Una OMS avergonyida per la insolidaritat d'alguns estats ha fet una crida als seus governs per a suspendre una tercera dosi fins que les dades donen suport a la utilitat de la seua administració; tot i això assistim amb rubor a l'inici a Israel i EUA i a l'anunci de Rússia, Regne Unit, França o Alemanya d'administració d'una tercera dosi de reforç. I precisament aquesta setmana la prestigiosa revista científica Nature publicava un editorial que reafirma la posició de l'OMS a causa de la poca evidència de la necessitat de reforços per protegir a persones que estan vacunades amb la pauta completa.

L'1,3% de mitjana en països de baixos ingressos amb almenys una dosi, no sols és producte de la insolidaritat, també de la inconsciència del risc de mutació i aparició de noves soques que suposa la lliure transmissió del virus. Per això es fa necessari un acte de responsabilitat col·lectiva i que renunciem a la tercera dosi, perquè totes les persones estiguen protegides, perquè totes i tots estiguem protegits. Jo renuncie, ens unim?