Tal dia com hui del 1924 va morir el pintor Salvador Abril a València

per NLV

Efemèrides

Salvador Abril, «Autoretrat», 1901
Salvador Abril, «Autoretrat», 1901

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El 23 d'agost del 1924 va morir a València el pintor, dibuixant i ceramista Salvador Abril  Blasco

Nascut al carrer En Bou del Cap i casal el 1862, es va formar a l'Escola de Belles Arts de Sant Carles al costat de Joaquín Sorolla i a Pedro Ferrer Calatayud. Va ser un extraordinari paisatgista, especialitzat en temes mariners. Va utilitzar preferentment el format xicotet.

Premiat a les Exposicions Estatals de Belles Arts el 1887 i 1890 amb terceres medalles i en les edicions del 1892 i 1897 amb segones medalles, també va obtindre guardons en les exposicions de Belles Arts de València el 1879, 1880 i 1910.

Salvador Abril, «El xoc», 1892. Museu del Prado

Cap a finals de la dècada del 1890 el seu estil va evolucionar des d'un cert neoromanticisme de l’obra primerenca cap a un major naturalisme, d'acord amb la moda del moment. També va començar a mostrar més interés pels efectes lluminosos i la captació de fenòmens atmosfèrics, un segell distintiu de l'anomenat luminisme valencià que va tindre en Sorolla el seu màxim representant.

Salvador Abril, «La cova misteriosa» (Xàbia), 1915

Com a professor va desenvolupar la seua tasca primer a l'Escola d'Arts i Oficis de Granada, on va impartir des del 1898 classes de Figura i Decoració, i des del 1902 a l'Escola de Sant Carles de València.

Va alternar la carrera docent amb l’activitat com a pintor i ceramista, i va arribar a ser un gran especialista en aquesta última matèria, de la qual va publicar el llibre Ceràmica de l'Alhambra.

Salvador Abril, «Ceràmica de l'Alhambra», 1901. Museu de Belles Arts de València

El 1901 va ser condecorat amb la Reial orde d'Isabel la Catòlica; el 1903 va ser nomenat director de l'Escola d'Arts i Indústries de València, i el 1904 acadèmic de la de Sant Carles.

Salvador Abril està representat al Museu de Belles Arts de València, al Museu Naval de Madrid i al Museu de la Reial Acadèmia de Sant Carles de Madrid, entre altres.