Soler veu «un avanç brutal» en les conversacions per a la reforma del finançament amb el govern espanyol

El conseller valora que la ministra d'Hisenda també coincidisca a basar la distribució de recursos en el criteri de població ajustada

per NLV / EP

Política

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler | EP
El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assegurat aquest dimarts que les converses amb el govern espanyol per a la reforma del sistema de finançament «van per bon camí» i ha valorat que la ministra d'Hisenda, Maria Jesús Montero, coincidisca amb el criteri del País Valencià, és a dir, que el nou model ha de fonamentar-se en una distribució territorial sobre la base de la «població ajustada».

Per a Soler, això «no té precedents» i constitueix un «avanç brutal» perquè és «més just» i, per tant, «beneficia tothom», no només el País Valencià.

El conseller, que ha fet aquestes declaracions durant la seua visita al Palau de Tremolar de València per valorar la rehabilitació integral que es durà a terme, ha assegurat que en aquests moments s'està treballant sobre això en les converses bilaterals que l'executiu espanyol ha obert amb les comunitats autònomes.

Soler ha explicat que en un context en el qual les autonomies dediquen el 90% dels seus recursos a gestionar serveis públics fonamentals com són la Sanitat, l'Educació o els Serveis Socials, «parlar del concepte població ajustada té a veure amb l'envelliment relatiu de la població per al tema de sanitat o dels serveis socials i de la joventut relativa perquè té a veure amb l'educació». Aquest tipus de qüestions tècniques són les que ara cal abordar «en converses bilaterals amb el ministeri», ha afegit.

En tot cas, el conseller ha recordat que al final és el Congrés dels Diputats el que decideix, per la qual cosa «no és només un tema governamental», encara que en la seua opinió, «el govern espanyol va pel bon camí en general, no solament pensant en nosaltres», sinó «en una distribució justa dels recursos per al conjunt de les comunitats autònomes».

Soler confia que el nou sistema de finançament autonòmic acabe consolidant uns «recursos adequats» i «no haver de viure del deute», com ocorre al País Valencià «quan s'acosta a la mitjana de despesa per capita». «Perquè mai en la vida hem gastat més en termes per capita que la mitjana, mai», ha asseverat.

Per contra, ha dit, el País Valencià està finançat «pitjor» que la mitjana. Així, «des que no hi ha corrupció, des que governa el Botànic, tot el deute es deu al fet que els ingressos per capita no s'adeqüen a la despesa per capita en termes mitjans» i per això «continua creixent». Aquesta situació «no és sana financerament i, sobretot políticament i socialment. És una injustícia terrible, perquè nosaltres paguem els nostres impostos», ha lamentat.

En aquest escenari, l'arribada de Fons Europeus ve «com l'anell al dit en un moment que necessitem revitalitzar l'economia» i amb el «caràcter finalista i temporal, conjuntural que toca, acompanyaran els fons ordinaris», ha valorat.

Però és necessari «distingir entre el que són fons ordinaris que tenen a veure amb el sistema de finançament autonòmic, que són els que configuraran l'estructura bàsica dels pressupostos, del que són els fons extraordinaris, que són fons temporals, i que no poden ser consolidables en els pressupostos de la Generalitat», ha puntualitzat.