Compromís demana al Congrés una investigació sobre la pujada del preu de la llum

La coalició valencianista, Más Madrid i Nueva Canarias exigeixen aclarir per què s'han assolit màxims històrics les últimes setmanes

per NLV / EP

Política

El diputat de Compromís, Joan Baldoví | Jesús Hellín | EP
El diputat de Compromís, Joan Baldoví | Jesús Hellín | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Compromís, Más País-Equo i Nueva Canarias han proposat al Congrés crear una comissió d'investigació sobre el preu de la llum per aclarir les causes dels màxims històrics de les últimes setmanes, esbrinar si les elèctriques estan manipulant els preus i proposar mesures.

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha lamentat que el preu de la llum siga notícia «un dia sí i un altre també» i ha criticat les solucions proposades pels diferents partits polítics a les quals ha qualificat de «realisme màgic», referint-se en concret a la proposta del Partit Popular d'«abaixar el preu de la llum a costa de carregar-lo als pressupostos».

Baldoví, que ha estat acompanyat de la diputada d'Equo, Inés Sabanés, ha recalcat que aquesta comissió fa falta de manera «urgent» per conéixer si «les grans companyies manipulen els preus» i tindre un «diagnòstic del sistema elèctric». «Aquesta comissió ha de cercar solucions, posar una mica de llum en un mercat molt fosc», ha declarat.

Així mateix, ha convidat que s'escolte «els experts» que formen part del mercat elèctric per veure «què es pot fer per abaixar el preu de la llum que afecta tant persones particulars com a empreses», ha assenyalat. «I els polítics, en compte de parlar, hauríem d'escoltar, intentar aprendre, i legislar sobre la base del que ens han dit», ha indicat. A parer seu, cal «un debat urgent, de tres mesos», perquè l'any que ve hi haja conclusions i possibles solucions.

«Racionalitzar els beneficis escandalosos de les grans elèctriques»

Per la seua banda, Sabanés ha exigit aquesta comissió per «esbrinar què ha passat», tindre «una anàlisi i diagnòstic des del punt de vista de l'interés general» i aconseguir «la fi de la impunitat, dels beneficis il·limitats i del descontrol».

«No podrem eixir d'aquesta crisi sense tocar, retallar o racionalitzar els beneficis absolutament escandalosos de les grans elèctriques, que mentre la gent ho passava malament van guanyar 5.000 milions d'euros», ha sentenciat Sabanés, que espera també que així siga possible dilucidar «si s'han produït irregularitats» durant els últims anys.

Per a la diputada d'Equo, el treball parlamentari permetria «reconduir el debat» i retornar-lo al Congrés, d'on «no hauria d'haver eixit mai». «El debat no el poden condicionar els que tenen conflicte d'interessos», ha dit.

Atés que els quatre partits signants només sumen cinc diputats, necessitaran suports per tirar avant la proposta. «No entendríem que ningú volguera tindre un debat seré, presentar les persones que considerara més interessants i que es votara en contra», ha dit Baldoví.