Detecten una nova espècie de papallona a l’Albufera

El vicealcalde de València, Sergi Campillo, explica que «la troballa és fruit de la millora de la qualitat de l'aigua del llac»

per NLV

Territori

La papallona nocturna Elophila nymphaeata, descansant amagada baix d’una fulla en la vora d’un sequiol
La papallona nocturna Elophila nymphaeata, descansant amagada baix d’una fulla en la vora d’un sequiol

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El servei de la Devesa Albufera de l’Ajuntament de València ha descobert, al Sequiol de l'Amarrador, prop dels Flotons del Port de Sollana, la presència d'una nova espècie de papallona nocturna: l’Elophila nymphaeata. «Aquest descobriment és fruit del treball que es fa des del servei de Devesa Albufera en l'anàlisi i control de la biodiversitat del llac de l’Albufera i dels diferents canals, i reafirma la nostra política de conservació del parc natural més important que tenim els valencians» ha afirmat el vicealcalde i regidor de Devesa Albufera, Sergi Campillo.

L’Elophila nymphaeata és una papallona nocturna singular que necessita per a pondre els ous una rica vegetació aquàtica i subaquàtica de fulla ampla, com ara els nenúfars o la llengua d'oca, i que els últims anys ha augmentat la seua presència de manera significativa en alguns canals i séquies de l'Albufera. Campillo ha explicat que «aquesta espècie necessita aigües clares i, per tant, és un indicador de la millora de la qualitat d'aigua d'aquest canal, i indica que l'Albufera a poc a poc es va recuperant».

La papallona nocturna és una espècie abundant a Europa central, que els últims anys s'ha detectat en determinades zones del vessant cantàbric, i de manera excepcional en aiguamolls de la costa mediterrània, on les plantes de les quals s'alimenta són molt més escasses i el seu hàbitat ha patit una forta degradació la segona meitat del segle XX. Segons el vicealcalde, «la presència d’aquesta espècie en l'Albufera està molt condicionada per la vegetació submergida que s’hi havia perdut feia dècades i que ara s’està recuperant».

Aquesta espècie ha arribat a l'Albufera probablement des d'alguna localitat pròxima al riu Xúquer. La troballa s'ha produït en aquesta xicoteta séquia en la qual abunda la llengua d'oca, i suposa un nou valor ambiental per al parc natural.

Finalment, el vicealcalde Sergi Campillo ha destacat que per continuar amb aquesta recuperació cal que «el govern de l'Estat permeta les aportacions d'aigua. Ara tenim una bona oportunitat a través del Pla de Conca per millorar l'aportació hídrica de l'Albufera, com ha reclamat l'Ajuntament de València des de fa molts anys».