Xàtiva restaurarà el retrat de Felip V penjat cap per avall

També seguirà el mateix procés el Retaule de la Transfiguració, una altra obra del Museu de Belles Arts de la Casa de l'Ensenyança

per NLV

Territori, Cultura

Xàtiva restaurarà el retrat de Felip V penjat cap per avall
Xàtiva restaurarà el retrat de Felip V penjat cap per avall

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'Ajuntament de Xàtiva ha arribat a un acord amb l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació de la Generalitat Valenciana (IVCR+I) per a la restauració de dues de les peces artístiques més significatives de les col·leccions museístiques de la ciutat: el Retaule de la Transfiguració i el retrat de Felip V, ambdues exposades al Museu de Belles Arts de la Casa de l'Ensenyança. La restauració d'aquestes obres d'art entra dins del programa d'intervencions de l'IVCR+I i, per tant, l'Ajuntament només ha de fer front a les despeses de transport i assegurança, quantitats que sumades no arriben als 1.500 euros.

Parts del Retaule ja es troben a la seu de l'institut, que ja ha iniciat el procés de restauració. Una vegada reparat i retornat a la seua ubicació al museu xativí, el quadre de Felip V mamprendrà el seu viatge cap a l'IVCR+I.

El 2015, durant el trasllat i instal·lació de les obres artístiques de l'Almodí al nou museu de la Casa de l'Ensenyança, es van detectar danys en aquestes peces.  A més, el retrat de Felip V havia patit una restauració poc afortunada uns anys abans.

Aquest llenç de Josep Amorós, datat el 1719, s'ha convertit en el principal reclam del museu, atés que atrau la curiositat pel fet d'estar penjat cap per avall com a càstig simbòlic al primer dels Borbons espanyols per haver ordenat l'incendi de la ciutat el 1707, com a represàlia durant la Guerra de la Successió.

El Retaule de la Transfiguració

Per la seua banda, el Retaule de la Transfiguració és una obra de gran qualitat artística, atribuïda al Mestre de Borbotó i datada cap al 1516. El retaule gaudeix de la màxima protecció patrimonial, ja que està declarat bé d'interés cultural i forma part de la col·lecció permanent del Museu de Belles Arts.

Retaule de la Transfiguració | Ajuntament Xàtiva

L'obra ha tingut diverses intervencions, la principal i més important entre 1981 i 1985 a l'Institut de Conservació i Restauració de Béns Culturals (ICRBC). El mateix IVCR+I el va consolidar de manera puntual de l'estrat pictòric i daurat quan la peça va ser traslladada del Museu de l'Almodí a la Casa de L'Ensenyança.

Després d'ubicar-la a la sala on hui es troba exposada, es va haver de fer una protecció in situ de noves zones d'estrat pictòric i daurat de l'obra que presentaven importants alçaments amb perill de despreniment, una mesura preventiva per tal d'evitar més danys. Ara es durà a terme un procés de consolidació d'aquestes zones.