«Haca i mans», una iniciativa que promou l'agricultura sostenible

L'Ajuntament de València i la Fundació Entretantos desenvolupen aquest projecte per fomentar les tasques agrícoles sense petroli

per NLV

Territori, Societat

«Haca i mans», una iniciativa que promou l'agricultura sostenible
«Haca i mans», una iniciativa que promou l'agricultura sostenible

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

«Haca i mans» és un projecte que té com a objectiu desenvolupar i reforçar l'agricultura sense petroli per a la mitigació del canvi climàtic i generar punts de trobada i intercanvi de pràctiques sostenibles entre llauradors. Una iniciativa de l'Ajuntament de València, a través de la Regidoria d'Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta, en col·laboració amb la Fundació Entretantos.

El passat 10 de juliol es va fer una sessió formativa gratuïta a Meliana, que va aprofundir en les pràctiques, ferramentes i utillatges actuals per al maneig de cultius hortícoles amb tracció animal a l'Horta. Els formadors van ser dos llauradors que utilitzen tracció animal: Cristóbal Aguilar, llaurador tradicional que cultiva verdures amb l'ajuda de la seua haca, i Xavier Baixauli, llaurador agroecològic de Museros. Tots dos van compatir els seus coneixements i van dur terme demostracions pràctiques d'ús de la xaruga, l'obridor múltiple en cultius de cebes, encisams i cols, i sembrar i tapar creïlles, entre altres tècniques.

Baixauli reivindica aquest tipus d'agricultura sostenible i aposta «per la utilització d'animals per a l'agricultura en mitjanes i xicotetes explotacions en lloc dels tractors i la mula mecànica, perquè aporta un valor afegit en la gestió de la matèria orgànica, tancant el cercle de l'agroecosistema, perquè l'herba i la matèria orgànica torna a entrar en l'explotació en forma de fem».

«Quan jo era xicotet, la comarca de l'Horta estava plena de llauradors, hi havia molta interacció i molts punts de trobada. Ara falten eixos espais i aquesta iniciativa ha contribuït al fet que ens trobem, parlem i ens formem entre nosaltres» comenta un llaurador que va participar en la primera sessió formativa organitzada per «Haca i mans».

Hi van participar 16 persones, de les quals 12 eren llauradors de Bétera (el Camp de Túria), Cases de Bàrcena (L'Horta Nord), Meliana (l'Horta Nord), Sollana (la Ribera Baixa), Mareny de Barraquetes (la Ribera Baixa), la Llosa de Ranes (la Costera), Mislata (l'Horta) i Guadassuar (la Ribera Alta) que fan servir la tracció animal en el maneig dels seus cultius.

Els mesos de setembre i octubre venen plens d'activitats d'«Haca i mans». L'11 de setembre tindrà lloc al Poble Nou la segona sessió formativa de l'itinerari. La temàtica serà la creació, adaptació i utilització de maquinària i eines sense petroli per al treball agrícola i comptarà amb la presència del col·lectiu Eixarcolant, que farà demostracions amb maquinària i eines per a la preparació del terreny, sembra i plantació, desherbar i collir, i amb dos ferrers, Germán Císcar, de la Llosa de Ranes, i Alfredo Roig, de Bonrepòs i Mirambell (l'Horta Nord), que presentaran els treballs de ferreria que han executat per a l'adaptació de ferramentes i utillatges pel maneig agrícola actual.

L'última sessió formativa de l'itinerari, el 25 de setembre, abordarà l'ús dels animals de la mà d'Abel Ibáñez, llaurador ecològic expert en tracció animal. En concret es parlarà del sentit dels animals en una finca, benestar animal, instal·lacions, necessitats bàsiques, condicions per albergar els animals, entrenament, educació, etapes de l'ensinistrament i es faran exercicis amb els cavalls. L'activitat compta amb la col·laboració de moltes entitats que donen suport i promouen la tracció animal com ara Asociación Nacional de Tracción Animal «ANTA La Esteva», Associació Catalana de Tracció Animal (ACTA), Asociación Galega de Tracción Animal - Á Molida (AGATRAM), Asociación Nacional de Criadores de la Raza Asnal Zamorana-Leonesa (ASZNAL), Associação Portuguesa de Tracção Animal (APTRAN) i Fédération Européenne du Cheval de Trait pour la promotion de son Utilisation (FECTU).

Aquesta sessió serà al Genovés (la Costera), al mateix lloc on l'endemà, 26 de setembre, se celebrarà la II Trobada ibèrica de tracció animal, amb taules redones i demostracions.

L'última activitat serà la Fira demostrativa «Haca i mans» el 2 d'octubre al Poble Nou i comptarà amb una taula redona sobre l'ús actual i els reptes de la tracció animal i maquinària i eines sense petroli a l'Horta de València, així com demostracions i pràctiques.