Una iniciativa promou la cura i conservació dels ocells autòctons a Castelló de la Plana

Els ornitòlegs valencians alerten que hi ha cinc espècies cinegètiques en risc de desaparició

per NLV

Territori, Societat

Exemplar de xixella (Columba oenas) | Viquipèdia
Exemplar de xixella (Columba oenas) | Viquipèdia

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló de la Plana ha conclòs aquest divendres les jornades divulgatives d'anellat que s'han desenvolupat al juliol i agost per realçar els ocells autòctons de la ciutat. Aquesta iniciativa del departament que dirigeix Fernando Navarro s'ha organitzat amb la col·laboració del Grup Au d’Ornitologia en parcs i zones verdes de la ciutat amb l'objectiu d'involucrar la ciutadania en la cura i conservació dels ocells. S'han dut a terme un total de huit jornades i han tingut una important recepció de la ciutadania, amb una participació mitjana d'una vintena de persones. 

Els assistents, una mitjana de vint persones cadascuna de les huit jornades, hi han participat al costat d'especialistes en la confecció d'un cens d'ocells amb identificació visual i auditiva i un anellat científic. Durant aquesta acció, s'han pres les mesures corporals i biomètriques dels animals i se'ls ha alliberat immediatament. El Grup Au d’Ornitologia impulsa d'aquesta manera un seguiment per aprofundir en el coneixement de les aus autòctones.

Xarrasclet (Spatula querquedula) | Viquipèdia

Els ornitòlegs alerten que hi ha cinc espècies cinegètiques en risc de desaparició

La Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO) va alertar fa uns mesos que cinc espècies d'ocells cinegètics estan en risc de desaparició i haurien d'estar protegides, però es continuen caçant. Per això, va expressar el seu «profund malestar» per la «deixadesa» de l'administració valenciana en la protecció d'espècies en declivi.

L'SVO va presentar al·legacions a l'esborrany d'Ordre pel qual la Generalitat Valenciana «pretén modificar les llistes d'espècies protegides de flora i fauna». Segons diverses entitats conservacionistes, la proposta de protecció de la Generalitat per a algunes espècies és «insuficient o nul·la» i, per aquest motiu, van presentar al·legacions des de diversos àmbits.

Judia o fredeluga (Vanellus vanellus) | Viquipèdia

A més de revisar la catalogació de diverses espècies amenaçades, l'SVO considera necessària l'exclusió d'alguns ocells de la llista d'espècies cinegètiques del País valencià i la seua protecció per la «delicada situació» en què es troben.

L'associació esmentava la tórtora europea (Streptopelia turtur), el xarrasclet (Spatula querquedula), la judia o fredeluga (Vanellus vanellus), la xixella (Columba oenas) i la gralla occidental (Corvus monedula), que considera que no presenten poblacions suficients per desenvolupar l'aprofitament cinegètic. De fet, assegurava que la mateixa Generalitat «disposa de dades del declivi d'aquestes espècies des de fa més de 20 anys».

Gralla (Corvus monedula) | Viquipèdia

L'SVO afirmava que en la documentació elaborada pel Servei de Vida Silvestre de la Generalitat per a la revisió del catàleg, es reconeixia que diverses d'aquestes «compleixen els criteris per ser considerades amenaçades, però es descarta atorgar-los protecció amb la sorprenent excusa que són espècies cinegètiques» i que qualsevol modificació «hauria de ser abordada en un procés independent».

En aquest sentit, l'SVO i altres col·lectius ja han sol·licitat en altres ocasions durant els últims anys l'exclusió de diverses espècies de la llista cinegètica, però «mai han obtingut resposta per part de la Generalitat».