El Palau de la Generalitat recupera l'esplendor de l'escala gòtica

La restauració ha desvelat detalls ornamentals singulars i dades sobre la construcció

per NLV

Cultura

El Palau de la Generalitat recupera l'esplendor de l'escala gòtica
El Palau de la Generalitat recupera l'esplendor de l'escala gòtica

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Els treballs de restauració de l'escala gòtica del Palau de la Generalitat han arribat a la fi després d'un procés minuciós que ha permés deixar a la vista elements singulars d'aquesta peça arquitectònica emblemàtica de la seu del Govern valencià, un exemple de pedra tallada de l'època gòtica.

Entre aquests elements destaquen unes flors tallades sobre la pedra a manera de remat superior de les pilastres. «Un element iconogràfic de roses que fins ara no havíem vist en pedra gòtica», segons la restauradora Sofía Martínez Hurtado, que ha format part de l'equip d'encarregat de fer aquests treballs.

Les tasques de restauració, que s'han dut a terme per un equip tècnic de professionals de l'arquitectura i de la restauració del patrimoni, s'han centrat a eliminar un gros estrat de component gras i ambiental que s'havia solidificat i cobria totalment la pedra calcària i ocasionava problemes de transpiració a l'escala. La restauració ha durat dos mesos i ha tingut un pressupost de 39.000 euros.

Martínez ha assenyalat que ha sigut necessari fer una neteja metòdica «amb una cura extrema per no danyar el material original», que és un tipus de pedra calcària, denominada biocalcarenita, molt porosa i amb moltes clivelles per les quals penetra la brutícia, a més d'absorbir en excés la humitat ambiental.

«Ha sigut un treball molt laboriós, en el qual hem utilitzat sistemes de neteja que no danyaren la pedra», ha destacat la restauradora, qui a més ha assegurat que, en tot moment, s'ha intentat mantindre «una lleugera pàtina del temps» perquè l'escala «no perdera la seua solera ni la seua ànima i dialogara amb la resta de l'edifici».

La restauració de l'escala gòtica del Palau de la Generalitat, a més de traure a la llum aquests detalls ornamentals singulars, ha revelat algunes dades sobre la seua construcció. Inicialment, va ser construïda per Pere Compte, però posteriorment, l'any 1511, va ser reemplaçada per la de Joan Corbera, qui va llaurar la pedra fins a aconseguir una barana tallada de pinacles i motlures, que deixen a la vista els nervis de l'obra.

L'arquitecte Josep Martí, integrant de l'equip tècnic encarregat de la recuperació de l'escala, ha destacat que presenta una desviació a conseqüència probablement dels successius muntatges i desmuntatges que ha patit. En els que es van dur a terme en la dècada del 1920, «van sorgir errors d'execució, com mostren els seus fonaments, que van haver de ser reforçats».

Entre les principals característiques d'aquesta joia del gòtic flamíger destaca la doble curvatura i una superfície cònica, «que no és un arc ni té forma circular», afirma Martí.

Recuperació del patrimoni

L'actuació se suma a molts altres treballs de restauració del patrimoni arquitectònic i cultural del Palau de la Generalitat, entre els quals destaca la recuperació del mural cubista de José Ventó, del 1951 i situat al Palau de la Generalitat; la neteja de les parets del pati gòtic amb l'ajuda de tecnologia làser, un sistema nou i més sostenible que altres tècniques, que permet un sanejament selectiu i poc invasiu de la superfície; i la restauració del cassetonat de la sala Vella, una obra que destaca per la seua policromia, feta amb or brunyit, així com per la decoració amb motius vegetals i geomètrics.