L'ONU certifica la fi de l'ús de la gasolina amb plom arreu del planeta

L'organisme internacional preveu que s'evitaran més d'1,2 milions de morts prematures cada any

per NLV / ACN

Societat

ACN | Oriol Campuzano
ACN | Oriol Campuzano

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'ús de la gasolina amb plom s'ha acabat arreu del món, segons ha anunciat aquest dilluns l'Organització de les Nacions Unides (ONU). La fita s'ha aconseguit, afirma l'entitat, després que aquest combustible altament contaminant haja deixat d'oferir-se a les gasolineres d'Algèria el juliol passat.

L'òrgan recorda que aquest metall pesant s'afegia a la gasolina des del 1922 per millorar el rendiment dels motors, i que des d'aleshores ha esdevingut una «catàstrofe per al medi ambient i la salut pública». L'ONU estima que prohibir l'ús de la gasolina amb plom evitarà més d'1,2 milions de morts prematures cada any i subratlla que el plom afegit a la benzina ha contaminat l'aire, la pols, el terra, l'aigua potable i els conreus durant un segle. 

Segons l'ONU, en la dècada del 1970 gairebé tota la benzina produïda al món contenia plom. En la dels 80, la majoria de països d'ingressos alts l'havien prohibit, però a principis del segle XXI quasi tots els d'ingressos baixos i mitjans, inclosos alguns de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), encara la feien servir.

Malgrat la fita anunciada aquest dilluns, l'ONU recorda que el sector de transport és responsable de quasi una quarta part de les emissions globals de gasos d'efecte hivernacle relacionats amb l'energia, i preveu que aquesta proporció augmente a un terç el 2050.