La llengua que utilitza el personal sanitari determina l'elecció lingüística del pacient, segons un estudi

Aquesta és una de les conclusions d'una recerca de Plataforma per la Llengua publicada en una revista canadenca

per NLV

Llengua

La llengua que utilitza el personal sanitari determina l'elecció lingüística del pacient, segons un estudi
La llengua que utilitza el personal sanitari determina l'elecció lingüística del pacient, segons un estudi

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Una de les conclusions de la recerca de Plataforma per la Llengua exposada en un article publicat a l'últim número de la revista Minorités linguistiques et société / Linguistic Minorities and Society, editada per l'Institut Canadenc de Recerca sobre les Minories Lingüístiques, és que la llengua que utilitza el personal sanitari determina fortament l'elecció lingüística del pacient.

A més, es preveu que aquesta tendència vaja a l'alça, tenint en compte que és més accentuada entre els joves. Si bé la majoria de la població s'adapta a la llengua del personal sanitari, per cada usuari catalanoparlant que es manté en català, n'hi ha dos que es mantenen en castellà. Tanmateix, si el personal sanitari començara les converses sempre en català, un 77% de les interaccions serien en la nostra llengua.

L'article, titulat «Bilingualism in the Health System: the Catalan Case», escrit per la directora de l'entitat, Neus Mestres, i el cap de l'Àrea de Drets Lingüístics d'aquesta, Òscar-Adrià Ibáñez, se centra en l'ús en l'àmbit de la salut de llengües minoritàries que són oficials o cooficials als seus respectius estats. A banda dels articles escrits per especialistes catalans i balears, en aquest número també hi escriuen experts de Finlàndia, el Canadà, Gal·les i el País Basc.

Els dos especialistes analitzen la situació sociolingüística i els usos lingüístics de la població de Catalunya i els comparen amb els usos lingüístics del personal sanitari. L'escrit explica de manera extensa els resultats de la recerca que Plataforma per la Llengua va fer sobre el grau de satisfacció dels usuaris dels sistemes de salut públic i privat de Catalunya respecte dels serveis sanitaris prestats en la seua llengua. La recerca es va publicar, en format breu, al report «Reanimar el català. Dades i propostes per a millorar la situació de la llengua en l'àmbit sanitari a Catalunya».

El fet que els dos especialistes de Plataforma per la Llengua hagen escrit en aquesta revista va permetre a l'entitat de participar en un seminari internacional sobre les llengües en l'àmbit de la salut. El congrés, titulat Social and Health Care Services for Linguistic Minorities in Bilingual Settings, va ser organitzat el novembre passat per la universitat finesa Åbo Akademi, un centre de referència en l'estudi del drets lingüístics de la minoria de parla sueca de Finlàndia.