Pilar Lima afirma que Hèctor Illueca és un «candidat de consens» que enfortirà el Botànic

Els socis de govern garanteixen l'«estabilitat» del govern i l'oposició els acusa de fer «guerres internes» per «butaques»

per NLV / EP

Política

La coordinadora general de Podem, Pilar Lima, i la diputada d'UP, Estefania Blanes
La coordinadora general de Podem, Pilar Lima, i la diputada d'UP, Estefania Blanes

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La coordinadora general de Podem al País Valencià, Pilar Lima, ha afirmat aquest dimecres que Héctor Illueca, candidat per substituir Rubén Martínez Dalmau en la vicepresidència segona de la Generalitat i al capdavant de la Conselleria d'Habitatge, és una persona de «consens absolut», ja que compta amb el seu vistiplau, el de la secretària general de Podem, Ione Belarra, i el de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, a més del de la direcció de la formació política.

Lima, que ha destacat la «capacitat de gestió» d'Illueca -actual director de la Inspecció de Treball i Seguretat Social del Govern espanyol-, ha assegurat que la seua presència en el Consell «aportarà més fortalesa al govern del Botànic» en el nou cicle postpandèmic. També ha assenyalat que és «la persona adequada per enfortir l'espai d'Unides Podem». «No tenim cap dubte», ha remarcat la líder valenciana de Podem després de la Junta de Síndics a les Corts.

En la compareixença, Lima ha deixat clar que la substitució de Dalmau per Illueca serà una «transició tranquil·la» i que Podem continuarà mantenint la seua «lleialtat» amb els socis de govern a la Generalitat. «Fa 6 anys que demostrem que som garantia d'estabilitat per al govern del Botànic i per a l'acompliment dels acords signats», ha subratllat.

La coordinadora de Podem ha agraït «al company Rubén Martínez Dalmau el seu treball encomiable a la Conselleria d'Habitatge», un departament que «no ha sigut fàcil de crear des de zero» i en el qual ha dut a terme «polítiques que són un referent en l'àmbit estatal». «Ha fet més que algunes persones que fa més de 30 anys que són al Senat», ha apuntat.

En tot cas, Lima ha assenyalat que en Podem «estem de pas per transformar les coses» i ara Dalmau ha demanat tornar al seu treball a la universitat, una institució que «guanya» amb la seua tornada.

Des de fa algunes setmanes, Lima ja coneixia la decisió de Dalmau de deixar la política i des de llavors ha estat en «permanent coordinació» amb ell i amb Belarra per abordar la situació, ha explicat. Però serà aquest dijous quan es reunirà amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, per tractar la proposta d'Illueca com a substitut de l'actual conseller. També el Consell Ciutadà haurà de ratificar la proposta.

En qualsevol cas, Lima considera que la «fantàstica trajectòria» d'Illueca, el seu «tarannà positiu» i la seua «capacitat de gestió d'equips» l'avala per ostentar el nou càrrec i suposarà «un impuls a les polítiques públiques» d'habitatge.

Els socis garanteixen l'«estabilitat» del govern valencià

Per la seua banda, els seus socis en el Govern han garantit que el Pacte del Botànic gaudeix d'«estabilitat». En aquest sentit, el síndic del PSPV, Manolo Mata, ha indicat que s'estan complint tots els acords i que estan «compromesos amb la governabilitat».  Al parer seu, «ací no s'ha arribat a cap punt dramàtic», ja que «l'estructura i arquitectura (del govern valencià) funciona molt bé».

També el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha expressat el seu «respecte» per la decisió de Dalmau i ha reivindicat la «gran estabilitat» del Botànic independentment dels canvis. Uns canvis que són «benvinguts» si tiren endavant «les polítiques que ha marcat el Botànic», ha apuntat.

Com a sòcia de la coalició Unides Podem, la diputada d'Esquerra Unida, Estefania Blanes, ha assegurat també que la «coalició continuarà donant suport al govern valencià» i que el treball de les Conselleries de la coalició «segueix avant».