Compromís considera la gestió de l'Ingrés Mínim Vital un fracàs

Mulet: «Només s'han aprovat el 23% de les 1.400.000 sol·licituds 14 mesos després d'haver-se engegat»

per NLV

Societat, Política

Persones sense recursos fan cua per aconseguir menjar | EP
Persones sense recursos fan cua per aconseguir menjar | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El senador de Compromís, Carles Mulet, va recriminar mitjançant una pregunta escrita registrada al juliol, que el ministre Escrivá manifestara la seua alegria «perquè l'Ingrés Mínim Vital (IMV) havia arribat a 320.000 llars i les rendes mínimes de les autonomies només arribaven a 250.000 llars».

Segons Mulet, «les ínfules del ministre» eren «desesperants», ja que es tracta de «situacions d'emergència vital». A més, «la Renda Valenciana d'Inclusió (malgrat l'infrafinançament) arriba a 71.000 persones (1,4% de la població valenciana)» mentre «l'Ingrés Mínim Vital arriba segons les últimes dades del govern espanyol, a 330.000 llars (0,63% de la població de l'Estat).»

Per això, Mulet va preguntar al govern espanyol què pensa fer «amb les 660.000 llars que no tenen cap ajut i no tenen dret a l'IMV per no complir algun requisit» i si considera que «una persona o una família pot viure amb un IMV de 14, 20, 100... euros». Perquè «entre aquestes 330.000 persones, segons dades del mateix govern, hi ha prestacions de 1.033,85 euros/mes i altres de 10 €/mes, en funció de la composició de la unitat de convivència i de la resta de rendes d'aquesta unitat, així com dels ingressos de partida». No obstant això, «la mesura de quantia per unitat de convivència se situa entorn dels 450 euros/mes», va assenyalar. «Ha de ser difícil passar el mes amb 450 euros, però més encara amb només 10 euros, i aquests també engreixen l'estadística», va indicar.

El govern espanyol reconeix per escrit que des que es va engegar la prestació de l'IMV s'han rebut més d'1.400.000 sol·licituds. D'aquestes, s'han tramitat prop del 85% i, d'aquest percentatge, se n'han aprovat prop de 330.000. És a dir, falta un 15% per tramitar i només se n'han aprovat el 23,57% en 14 mesos. Ara caldria saber «quantes de les aprovades s'han abonat, perquè la tardança a fer efectiva la transferència és una altra constant», ha assenyalat Mulet.

Per al senador, és indecent que el govern espanyol s'excuse amb l'argument que «les principals causes de denegació està en l'incompliment del requisit de vulnerabilitat econòmica, és a dir, en la superació dels llindars de renda i patrimoni que estipula el Reial decret llei 20/2020, de 29 de maig, pel qual s'estableix l'IMV». Això demostra que «el decret va marcar uns llindars que deixaven fora la majoria de la gent que necessita aquest tipus d'ajudes». A més, hi ha «la insensatesa que per denegar aquestes ajudes es tinguen en compte els ingressos de l'any anterior; més encara després de l'hecatombe social de la COVID, en què moltíssima gent amb sous normals durant el 2019 o principis del 2020 es va quedar sense ingressos». «Han deixat desemparada aquesta gent», ha dit.

Mulet ha reiterat que el fracàs d'Escrivá parteix «del fet de no haver escoltat les comunitats autònomes que volien gestionar coordinadament l'IMV, una opció que solament ha explorat amb Navarra i País Basc». «L'arrogància en la gestió porta al fracàs, i això, quan parlem d'una mesura tan necessària com l'Ingrés Mínim Vital als qui no tenen res o tenen poc, és intolerable», ha conclòs.