S'inaugura l'exposició «Vila-real sota les bombes» al Museu de la Ciutat - Casa de Polo

La mostra, a cura d'Antoni Pitarch i Domingo J. Font, es podrà visitar fins al 26 de novembre

per NLV

Territori, Societat

Imatge de la portada d'«Els bombardejos de Vila-real durant la Guerra Civil», d'Antoni Pitarch i Domingo J. Font, editat per l'Ajuntament de Vila-real
Imatge de la portada d'«Els bombardejos de Vila-real durant la Guerra Civil», d'Antoni Pitarch i Domingo J. Font, editat per l'Ajuntament de Vila-real

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El Museu de la Ciutat - Casa de Polo de la capital de la Plana Baixa ha inaugurat aquest dijous l'exposició «Vila-real sota les bombes», a cura d'Antoni Pitarch i Domingo J. Font, autors d'Els bombardejos de Vila-real durant la Guerra Civil, Premi Jaume I d’assaig Ciutat de Vila-real 2009. 

La mostra, organitzada pel Memorial Democràtic de Vila-real, contextualitza les agressions aèries que va patir la ciutat entre maig del 1937 i febrer del 1939. Uns terribles bombardejos que van destruir infraestructures, edificis i la vida de famílies senceres, i va provocar greus danys i una gran quantitat de víctimes entre la població.

A més, incideix en aspectes com ara les conseqüències o la defensa i protecció de la població, i recull les vivències de les víctimes i les trau de l'anonimat, rescatant de l'oblit una pàgina negra de la història recent i retent un sentit homenatge als qui van patir aquells atacs indiscriminats. 

El Memorial Democràtic de Vila-real

El Memorial Democràtic de Vila-real és una iniciativa promoguda per l'Ajuntament de Vila-real que persegueix la recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica en la localitat, i dona a conéixer nombrosos aspectes històrics i socials de la Segona República, els fets succeïts en la Guerra Civil, la lluita de les víctimes i el seu patiment per motius ideològics durant la Dictadura franquista.

La iniciativa té l'objectiu de conscienciar la societat sobre la importància de mirar cap al futur i reconciliar-se amb el passat tenint com a base la Llei 14/2017, de 10 de novembre, del País Valencià, que estableix com a període per a la memòria democràtica i la convivència dels valencians el temps transcorregut entre la proclamació de la Segona República Espanyola (1931) i l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia del País Valencià (1982).

Hi participen la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Vila-real, el Departament de Museus i la Mesa de Memòria Històrica de Vila-real, si bé es tracta d'un projecte obert a tots els ciutadans i ciutadanes que vulguen col·laborar-hi.