Podem registra al Congrés una proposició de llei per crear una empresa pública d'energia

La formació manté també la petició d'establir un preu màxim a l'energia nuclear i hidràulica

per NLV / ACN

Societat, Política

El portaveu de Podem al Congrés, Pablo Echenique
El portaveu de Podem al Congrés, Pablo Echenique

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Podem ha registrat aquest dijous al Congrés una proposició de llei per a la creació d'una empresa pública d'energia. La iniciativa arriba després de setmanes de discrepàncies amb el seu soci de coalició, el PSOE, que insisteix que –aquest dijous mitjançant el ministre de la Presidència, Félix Bolaños- que no es pot combatre l'augment de preu de la factura elèctrica amb «solucions senzilles» que acaben per «agreujar el problema».

La proposició de llei de Podem preveu crear una empresa de «Producció elèctrica espanyola» que seria «una entitat de dret públic» que actuaria a través de «l'ús privatiu de les aigües mitjançant l'assumpció de la gestió de les concessions finalitzades del domini públic hidràulic».

La formació de Yolanda Díaz sosté que l'empresa pública s'ocuparà d'«implementar una rebaixa en la factura de la llum» i «treballarà de forma coordinada amb les empreses públiques municipals ja creades o que es puguen crear en el futur per a la comercialització i gestió de la seua pròpia energia».

En roda de premsa, el portaveu de Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha assegurat que -contràriament al que insinua la part socialista del govern espanyol- la proposta de Podem és «totalment compatible» amb la normativa europea. 

A més, segons Podem, aquesta empresa duria a terme també la creació de noves instal·lacions d'energies renovables i actuaria com un «agent essencial a l'hora d'assolir els objectius plantejats a l'horitzó verd» perquè impulsaria «la transformació del mercat elèctric».

Podem sosté que la creació de l'empresa «és una mesura estructural de mitjà termini» i complementa la proposta de «posar un preu fix al megavat nuclear i al megavat hidroelèctric com a mesura estructural, però immediata per rebaixar la factura de la llum».

Fonts de la formació recorden que països com França, Itàlia, Suïssa, Països Baixos, Àustria o Finlàndia ja compten amb una empresa pública d'energia, i que actualment l'energia produïda pel sector públic espanyol suposa només un 5% del total.