El govern espanyol creu que cal investigar les suposades irregularitats del rei emèrit «fins al final»

Per la seua banda, Baldoví diu que tornaran a sol·licitar una comissió d'investigació i pregunta si el PSOE ho impedirà una altra vegada

per NLV

Política

El rei emèrit, Joan Carles I | EP
El rei emèrit, Joan Carles I | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El govern espanyol creu que cal investigar «fins al final» per aclarir qualsevol informació sobre els comptes i suposades activitats il·lícites del rei emèrit, Juan Carlos de Borbón. Així ho han apuntat tant la vicepresidenta segona del govern, Yolanda Díaz, com el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Tots dos han coincidit que malgrat que les informacions que apareixen als mitjans no són «agradables», cal esbrinar qualsevol indici de delicte.

«Investigació fins al final», ha dit Díaz en roda de premsa, perquè «al segle XXI la transparència i la igualtat són clau» i «en una democràcia robusta cal que s'aclarisca què ha passat».

El ministre de l'Interior també ha afirmat aquest divendres que malgrat les notícies «preocupants» que apunten a la fortuna del rei emèrit, «estem en un Estat on tot ha de ser conegut i investigat».

«Hem de deixar que la Fiscalia actue i adopte les mesures necessàries i precises que considere oportunes, s'analitzen els fets i es determinen les conseqüències que calga».

Tots dos han fet aquestes manifestacions després que El Mundo haja fet pública part de la documentació que la Fiscalia ha enviat a les autoritats suïsses per rebre informació sobre els comptes de l'emèrit. Entre altres, la Fiscalia apunta que Juan Carlos de Borbón va acumular una fortuna il·lícita fruit de comissions internacionals.

Baldoví diu que tornaran a sol·licitar una comissió d'investigació 

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha dit aquest divendres en un tuit que tornaran a demanar una comissió d'investigació i pregunta si el PSOE ho tornarà a impedir i «fins a quan continuaran tapant la merda de la corona».

Hisenda demana a la Zarzuela els pagaments que va fer a Juan Carlos des que va abdicar fins al 2018

El Ministeri d'Hisenda ha remés a la Zarzuela dos requeriments perquè detalle tots els pagaments que la Casa Reial va fer al rei emèrit des de la seua abdicació el 2014 fins al 2018, segons ha informat El País. Fonts del Ministeri assenyalen que quan es produeix una regularització fiscal com la que va fer l'exmonarca, «l'Agència Tributària comprova que aquesta siga verídica i completa», però «ni Hisenda ni l'Agència Tributària poden parlar de contribuents ni d'investigacions concretes».

Segons el diari, la Fiscalia investiga el compte del rei emèrit en què la Casa Reial ingressava la seua assignació anual de 198.845 euros per comprovar si els pagaments coincideixen amb les entrades i sortides que feia Juan Carlos.

El rotatiu explica que la Zarzuela ja ha facilitat la informació al Ministeri d'Hisenda i també ha respost les preguntes que li han adreçat els inspectors. També apunta que la investigació també engloba ingressos que funcionaris de la Casa Reial van fer al compte del rei emèrit que serien «xicotetes quantitats per al pagament de compres en botigues».