Peníscola adquireix un mapa i un plànol de la ciutat elaborats per enginyers de Napoleó

Els documents, del 1813, es trobaven en una llibreria parisenca

per NLV

Territori, Cultura

Ajuntament de Peníscola (el Maestrat)
Ajuntament de Peníscola (el Maestrat)

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

L'Ajuntament de Peníscola (el Maestrat) ha rebut aquest cap de setmana un mapa i un plànol de la ciutat elaborats per enginyers de Napoleó en el context de la Guerra del Francés. Els documents, del 1813, es trobaven en una llibreria parisenca i, després d'un procés de quasi tres anys, ja pertanyen al consistori, que n'ha finançat la recuperació.

Segons ha explicat l'alcalde, Andrés Martínez, els plànols són «un patrimoni extraordinari que hem adquirit gràcies a la valuosíssima tasca del Centre d'Iniciatives Culturals i la Revista Peníscola, que han trobat, identificat, valorat i treballat per aconseguir-los».

En l'informe elaborat per l'historiador i col·laborador del Centre d'Iniciatives Culturals, Javier Hernández Ruano, s'indica que tant el mapa com el plànol formen part de la història de la representació cartogràfica de la fortalesa de Peníscola. De fet, els més antics (de Bautista Antonelli i El Fratín) daten del segle XVI. També existeixen dibuixos i gravats que formen part d'una història gràfica més àmplia.

En l'actualitat, es conserven 22 plànols del castell i fortalesa de Peníscola fets entre el segle XVI  i el segle XIX, quasi tots a l'Arxiu General de Simancas (Valladolid), Arxiu General Militar (Madrid), l'Arxiu Cartogràfic i d'Estudis Geogràfics de l'Exèrcit (Madrid) i la Reial Acadèmia de la Història (Madrid). Tots van ser elaborats per enginyers militars.

«Ha sigut un moment de gran emoció rebre aquest fragment de la nostra història en paper. Ara tenim la responsabilitat de custodiar-lo, conservar-lo i realçar-lo» ha assenyalat el batle.