ERPV lamenta que el PSPV d'Alcoi no reconega com cal Isabel-Clara Simó

La proposta dels republicans de posar el nom de l'escriptora a la principal plaça de la ciutat ha estat rebutjada en l'últim ple de l'Ajuntament

per NLV

Cultura, Política

Isabel-Clara Simó
Isabel-Clara Simó

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Esquerra Republicana del País Valencià del Comtat-l’Alcoià ha manifestat la seua sorpresa per «la virulència amb la qual el partit socialista alcoià va intentar deslegitimar la moció presentada al ple de divendres 3 de setembre» en la qual la formació demanava «que la plaça d’Espanya d’Alcoi, coneguda com "la bandeja", porte el nom d’Isabel-Clara Simó».

Els republicans «agraeixen a Guanyar Alcoi la defensa de la moció i els vots afirmatius de Podem i Compromís, alhora que neguen rotundament que la moció es presentara contra res ni ningú». En paraules del president comarcal, Joanvi Sellés. «Isabel-Clara hauria de tindre places i carrers arreu els Països Catalans, i al seu poble, Alcoi, aquest espai no pot ser qualsevol carreró. A més a més, estem obligats a fer que les dones ocupen espais públics de rellevància, del contrari la història seguirà protagonitzada només pels homes».

ERPV – Alcoi ha emés un comunicat sobre el darrer ple de l'Ajuntament en què assenyala que la proposta de posar el nom d'Isabel-Clara Simó a la principal plaça de la ciutat «va ser debatuda entre els militants, amics i simpatitzants  abans de presentar-la al ple municipal».

La formació explica que el motiu de la proposta és «el caràcter excepcional de l’obra de l’escriptora» i «per l'orgull que va mostrar sempre cap a Alcoi».  A més, «com tothom sap, tradicionalment les dones han estat bandejades de tot arreu, també dels carrers dels seus propis pobles i ciutats». Per això, «l'aprovació de la moció hauria estat una bona manera de visibilitzar la nostra escriptora, sobretot, al cor de la seua ciutat, en la plaça popularment coneguda com "la bandeja" i començar a reparar, d'aquesta manera, el silenciament que han patit mitja humanitat a les seues pròpies ciutats, donant-li un espai central al poble i no qualsevol als afores», ja que «no contemplem un lloc millor per a la nostra millor escriptora».  «No ha pogut ser, però entenem que ERPV - Alcoi tenia l’obligació d'intentar-ho. No dubtem que, tard o d'hora, Isabel-Clara Simó tindrà el seu espai a la ciutat i esperem que siga de l'alçada de l'escriptora», ha afegit.

ERPV - Alcoi també deixa clar que «aquesta moció no es presentava en contra de res ni de ningú. Senzillament havíem vist en "la bandeja" el lloc ideal per a Isabel-Clara Simó. I més tenint en compte que, en certa manera, Espanya ja té el seu lloc, ja està visibilitzada, amb l'avinguda de la Hispanitat al nostre poble». No obstant això, «també és cert que, en el context actual on, fins i tot el PSOE s'escora a la dreta, no mostrar una actitud d'amor fervent, incondicional i constant cap a Espanya pot interpretar-se com una provocació per ultranacionalisme espanyol de dreta i d'esquerra».

En aquest sentit, lamenta «la percepció de provocació que han interpretat bona part del consistori: des de l'ala més dretana del PSOE fins a Vox, passant per Cs, PP i el regidor no adscrit» i que «el PSOE allunyara el debat d’allò que demanava la moció i el situara en la confrontació». 

Els republicans apunten que Isabel-Clara Simó «no es pot quedar en la medalla d’Or ni cap altre honor que caurà a l’oblit». La seua memòria «romandrà en la mesura que el seu nom ocupe un carrer rellevant, transitat i viscut per molta gent».