Entorns escolars segurs i saludables!

per Pedro Domínguez Gento

Veus

Entorns escolars segurs i saludables!
Entorns escolars segurs i saludables!

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Per raons de seguretat i salut infantil/juvenil, a més de lluitar contra la cada volta més greu Emergència Climàtica que ens amenaça a tots i molt especialment als xiquets i els joves, que són els que han de viure en les dècades següents i rebran agreujats tots els problemes actuals, més de cent centres educatius de tot Espanya començaran el curs tancant els carrers que envolten el recinte escolar i reduint la velocitat en els adjacents a 20 km/h, amb l'objectiu que els xiquets puguen anar-hi segurs i saludablement a peu o en bici.

Per això, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció hem sol·licitat a l'Ajuntament d'Alzira que, coincidint amb el començament del curs, es tanquen els carrers de les entrades als nostres centres educatius per als vehicles motoritzats, almenys des de mitja hora abans de l'obertura fins a mitja hora després, i també a l'hora d'eixida des de mitja hora abans fins a mitja hora després, al matí i a la vesprada.

A més, demanem que es faça una bona campanya informativa per a conscienciar a tots/es sobre els avantatges d'anar a peu o en bici al centre i també per a explicar a professors/es, pares/mares, alumnes i veïns/es, per què és recomanable tancar els carrers que envolten els centres educatius al trànsit motoritzat. La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció s'oferix a col·laborar-hi, si ho estimen convenient.

Per altra banda, el 22-S tornem a celebrar el Dia Mundial Sense Cotxe, al qual invitem a participar tota la ciutadania perquè els cotxes són el principal problema de les nostres ciutats: 1.800 morts/any en accidents de trànsit, 45.000 morts/any per la contaminació urbana (generada principalment pels automòbils), empitjorament de les condicions de vida de milions de persones per la contaminació atmosfèrica dels autos, el soroll, l'ocupació dels carrers, etc.

I el 24-S serà la Vaga Mundial pel Clima, que cada any està més desequilibrat i amb més i més greus fenòmens climàtics extrems, per tot el món i també a les nostres terres, que estan en greu perill d'erosió, desertificació i, paradoxalment, de plogudes torrencials i inundacions... Recordem, una altra vegada més, que el sector del transport és el que més gasos d'efecte hivernacle emet, per tant deixem els autos només per a l'imprescindible i, sempre que puguem, passem-nos al peu+bici+transport públic, viatgem menys, consumim productes locals, estalviem, reutilitzem, reciclem... I anem tots/es a la Vaga pel Clima, especialment els estudiants, que heretaran les pitjors conseqüències de tot el que estem fent ara...