La història en les web castellonenques

per Joan Miquel Palomar

Veus

La història en les web castellonenques
La història en les web castellonenques

Les noves tecnologies són una ferramenta imprescindible en la comunicació actual. Les webs transmeten informació que arriba a la gent per mòbils i ordinadors.

Hem fet un estudi sobre el tractament de la memòria històrica en les pàgines web de catorze ajuntaments castellonencs.

En la secció d'història de la pàgina de la ciutat de Castelló no es menciona el temps contemporani. Només en rutes s'inclou Castelló republicà per parlar del patrimoni de la Segona República.

A Vila-real.es la història de la població comença en l'Edat Mitjana. En ella es relaciona Guerra Civil amb destrucció i el franquisme amb les nevades i l'economia, però obviant el període republicà.

En la pàgina de Morella la secció d'història finalitza a les guerres carlines.

En la web de Benicarló es comenta el deteriorament d'algunes obres d'art del Museu del Prado en el trasllat des de Madrid en 1938. Aquest episodi històric no es contextualitza en els efectes de la guerra en el municipi com els bombardejos que va patir. De la mateixa manera en la web d'Onda explica els detalls del castell sense afegir la seua funció de refugi en els combats aeris.

En la web d'Almassora, Vinaròs i Sogorb la part d'història s'inclou en turisme, descrivint edificis i amb escassa menció del segle XX.

La Vall d'Uixó és una població amb nombrós patrimoni bèl·lic i una ruta de trinxeres, blocaus i nius de metralladora des de Sant Antoni a la Cova. A la web només promociona les Coves de S. Josep i el Camins de l'Aigua.
Nules, Almenara i Viver han incorporat a la web la informació del patrimoni de guerra que han rehabilitat i senyalitzat. Cal valorar el treball d'aquests municipis, però és necessari més contingut històric i, sobretot, suport econòmic i publicitari.

La majoria de les webs descriuen edificis religiosos i civils en les seccions de turisme. El seu recorregut cronològic es focalitza en l'Edat Mitjana i algun apunt històric posterior.

Després de l'anàlisi la conclusió és la manca d'història contemporània a les pàgines web. En les seccions de turisme i cultura s'hauria d'afegir una història rigorosa i didàctica de la Segona República, la Guerra Civil, el franquisme i la democràcia.