Casado diu que la «crisi territorial» s'està «contaminant en l'àmbit lingüístic» al País Valencià i les Balears

El líder del PP vol que s'adopten mesures per acabar amb «la segregació lingüística» o «l'adoctrinament educatiu»

per NLV / ACN

Llengua, Política

El líder del PP, Pablo Casado | ACN
El líder del PP, Pablo Casado | ACN

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El president del PP, Pablo Casado, ha afirmat aquest dimarts que la «crisi territorial» s'està «contaminant en l'àmbit lingüístic i funcionarial» al País Valencià, les Balears i Navarra, i «és quelcom que preocupa». Per això ha insistit a canviar la llei per tipificar la rebel·lió impròpia i el referèndum il·legal, la prohibició d'indults a condemnats per rebel·lió i sedició, o l'adopció de mesures per acabar amb «l'adoctrinament educatiu» o «la segregació lingüística o l'acció exterior al servei del nacionalisme».

Casado ho ha dit perquè hui fa quatre anys de l'aprovació de les lleis de desconnexió de Catalunya que van donar «carta de naturalesa» al fet que «uns pocs privaren la resta dels seus drets». Ha reivindicat l'aplicació del 155 i ha contraposat aquesta actuació amb el «pacte» de Sánchez «amb els que van desafiar l'ordre constitucional». Per això ha qualificat «d'extremadament greus» els acords amb ERC, els indults «en contra de les resolucions del tribunal sentenciador i de les promeses del PSOE», i l'entesa amb Bildu.

El líder del PP «subscriu» el discurs de Lesmes

D'altra banda, Casado ha asseverat que «subscriu» el discurs del president del CGPJ, Carlos Lesmes, que aquest dilluns va aprofitar l'acte d'obertura de l'any judicial per retreure a Pedro Sánchez els indults als presos independentistes i demanar a PP i PSOE que abandonen la lluita partidista i renoven el CGPJ. El líder del PP ha afirmat que «només hi ha un responsable» de la no renovació del CGPJ, Pedro Sánchez, perquè el PP «ha fet tot el que està al seu abast» per fer-la possible. Amb tot ha mantingut cinc condicions per facilitar el procés, que passen principalment per un canvi en el sistema d'elecció dels jutges perquè siguen les associacions judicials –majoritàriament conservadores- les que elegisquen els nous vocals del CGPJ. Ha insistit que per fer possible la renovació primer cal canviar la fórmula d'elecció del CGPJ per «despolititzar» aquest òrgan. Es tracta, ha dit, d'aplicar els criteris «que reclama Europa».

Ha justificat el fet que el PP s'alçara de la taula de negociació per la presència de Podem a les negociacions, primer, i per la negativa del govern espanyol a acatar els acords, després. «No acceptarem enganys sobre que busquem qualsevol excusa per bloquejar la renovació, perquè són ells qui bloquegen i hauran d'explicar perquè ho fan», ha dit.

Casado ha admés que ara el PP ha incorporat noves condicions perquè s'aplique el criteri de la Comissió Europea perquè la meitat del CGPJ siga elegida per les associacions judicials, «i en el moment en què la Comissió Europea ens va donar la raó vam demanar aquesta condició». «Exigim el que demanen els estàndards europeus i no entenem per què Sánchez no vol renovar i incompleix el que li demana Europa».

El president del PP també ha utilitzat el discurs del president del CGPJ, Carlos Lesmes, per retreure al govern espanyol els «atacs» al Poder Judicial. Segons el líder del PP, aquests «atacs» s'han produït quan el govern de Sánchez no ha compartit sentències com la de l'estat d'alarma, la del procés, o quan ha impulsat el bloqueig de les funcions del CGPJ o la subversió de les majories per a la renovació del CGPJ.