Dimiteixen set membres del Consell de Podem amb crítiques a Lima per la «destrossa política i ètica» del partit

Acusen la coordinadora general de «falta de diàleg» i de «buidar de competències» aquest òrgan

per NLV / EP

Política

La coordinadora de Podem al País Valencià, Pilar Lima | Jorge Gil | EP
La coordinadora de Podem al País Valencià, Pilar Lima | Jorge Gil | EP

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

Un total de set membres del Consell Ciutadà de Podem han presentat la dimissió del màxim òrgan de direcció del partit entre crítiques a la secretària general, Pilar Lima, a qui acusen de «falta de diàleg», de «buidar de competències» aquest òrgan, «incomplir el projecte» amb el qual es va presentar i fins i tot de «vulnerar drets laborals».

Davant d'aquesta situació, els set consellers de Podem -Cristian Santiago, María García Sandoval, Rafael Mercader, Anabel Mateu, Moisés García, Ainhoa Alberola i Noelia Olivares- assenyalen que no seran partícips de la «destrossa política de Podem». «No podem ser còmplices de l'esfondrament polític i ètic que està duent a terme l'actual direcció».

Entre les raons de la seua dimissió, expliquen que la tercera assemblea ciutadana de Podem va enviar un «missatge molt clar: unitat i reconeixement dels lideratges de les tres potes que conformen el nostre espai polític». Pilar Lima va guanyar la Secretaria General amb el 44,7% dels vots.

«Més del 55% de la militància no va donar suport a l'actual coordinadora general i, malgrat els intents perquè Lima incloguera aquest 55% del partit restant, la seua primera decisió va ser fer una executiva monocolor, contrària a la unitat i la integració que exigia la militància. 38 vots no poden expulsar a 2.200 inscrits», afirmen en al·lusió a l'escàs marge amb què Lima es va imposar el juny del passat any a Naiara Davó, llavors portaveu parlamentària, en la III Assemblea Ciutadana Valenciana.

A més, afegeixen, al llarg d'aquests mesos, han intentat «treballar per aquesta unitat per estabilitzar i enfortir el partit». Així recorden que precisament Davó, quan encara ostentava el càrrec de síndica, va incorporar Lima com a portaveu adjunta a les Corts.

Posteriorment, el mes de gener passat, Davó va ser substituïda per aquesta última amb l'aprovació de 27 vots en el Consell Ciutadà, una votació en la qual no va participar un terç dels consellers per «qüestions de forma» i per considerar llavors que «anava en contra del que els inscrits van dir en l'assemblea de la formació», segons va dir en el seu moment Davó.

Els consellers dimitits apunten que, «malgrat això, la Coordinadora General, ha renunciat al diàleg i l'acord, i ha incomplit el projecte que va presentar a la militància i la seua paraula de no expulsar els altres dos dirigents: a Naiara Davó, cessada fa 8 mesos de la sindicatura de les Corts, i ara a Rubén Martínez Dalmau de la Vicepresidència», ja que el conseller d'Habitatge del Govern Valencià va comunicar finals d'agost al president Ximo Puig la seua intenció d'abandonar el Consell. Una decisió que serà efectiva divendres que ve, quan el rellevarà en el càrrec Héctor Illueca.

A parer seu, això ha generat «un mal irreparable per a la unitat, la fortalesa i la reputació» del partit. Dalmau deixa el seu càrrec sense al·ludir públicament a diferències en el si de Podem ni amb Lima.

«Travessar línies roges»

Segons la carta de dimissió, en l'àmbit orgànic, l'expulsió de Davó es «va estendre» als equips tècnics, treballadors del partit. En aquest sentit, denuncien que «l'actual direcció ha travessat línies roges en matèria de vulneració de drets laborals, una cosa inassumible per a un espai polític que enarbora la defensa d'aquests».

Quant als òrgans de direcció, apunten a la «ineficàcia» del Consell Ciutadà Valencià, «buidat de les seues competències», com un altre dels motius de la decisió presa, ja que és «l'últim espai que coneix les accions de la Coordinació General».

En matèria feminista, asseguren que «es tornen a incomplir els nostres document, atés que no s'ha respectat les quotes de representació de dones en llocs de responsabilitat» i sospiten «que tampoc s'estan complint en la contractació de personal de l'organització».

Des del seu punt de vista, «la impossibilitat de debat, la falta de transparència i l'incompliment dels acords estan portant al partit a la inanitat i provocant el desencantament de la militància. La deriva ja es percep imparable», adverteixen. I encara que diuen que «han intentat tot el possible revertir-la, actualment no hi ha cap opció real de detindre-la».