Experts de tot el món tracten els reptes de la restauració ecològica a la Universitat d'Alacant

per NLV

Territori, Societat

Experts de tot el món tracten els reptes de la restauració ecològica a la Universitat d'Alacant
Experts de tot el món tracten els reptes de la restauració ecològica a la Universitat d'Alacant

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

La XII Conferència Europea de Restauració Ecològica que s'està celebrant aquesta setmana a la Universitat d'Alacant (UA) té com a objectiu donar a conéixer estratègies i pràctiques de restauració ecològica de zones degradades com a alternativa per a solucionar els problemes mediambientals i contribuir al desenvolupament sostenible durant el segle XXI, elements fonamentals per complir amb els objectius de les convencions principals de l’ONU en relació amb el canvi climàtic, la desertificació i la biodiversitat.

Aquesta Conferència del capítol europeu de la Societat Internacional per a la Restauració Ecològica (SER Europa) té com a lema «Un nou pacte verd per a la naturalesa a Europa: ciència i acció política cap a la restauració socioecològica». Una trobada que havia d’haver-se fet de manera presencial el setembre del 2020, però que la pandèmia va obligar a retardar-la fins a enguany en què es fa en format telemàtic. La trobada ha estat organitzada pel Departament d’Ecologia de la Universitat d’Alacant i l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi «Ramón Margalef», amb el suport de diferents Institucions.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, el secretari d’estat del Medi Ambient del Ministeri de Transició Ecològica, Hugo Morán Fernández, i la subdirectora de la DG Medi Ambient de la Comissió Europea, Joanna Drake, han inaugurat aquest esdeveniment. Hi participen prop de 400 experts de tot el món que discutiran temes d’actualitat com ara la manera de revertir la contaminació de les aigües, gestionar els boscos d’una manera sostenible contra els incendis forestals, mitigar el canvi climàtic, gestionar els rius per a reduir el risc d’avingudes o recuperar ecosistemes degradats per a reduir els riscos per a la salut humana, entre altres qüestions d’actualitat.

El catedràtic d’Ecologia de la Universitat d’Alacant i president de SER Europa, Jordi Cortina Segarra, assenyala que «en el marc de l’Estratègia Europea de Biodiversitat, la Comissió Europea està discutint una futura llei europea de restauració, que probablement implicarà plans nacionals de restauració». En aquest sentit, l’ONU ha declarat 2021-2030 la dècada internacional de la restauració ecològica «fet que suposa una gran oportunitat per definir desafiaments futurs, dissenyar estratègies i ampliar l’impacte d’aquesta iniciativa, en línia amb el coneixement i els debats que sorgiran en aquesta XII Conferència de SER Europa», afirma.

Cortina ha apuntat que Alacant, «una de les zones més seques d’Europa, és especialment vulnerable al canvi climàtic i a la desertificació» i ha assenyalat que compta amb «una llarga tradició de restauració ecològica que s’estén per tot el sud-est ibèric», en boscos, aiguamolls o pedreres, entre altres, i ha destacat la implicació de la UA a través de projectes d’investigació i acords amb administracions ambientals i empreses públiques i privades.