Mulet demana el desmantellament dels canons antigranís del Maestrat i el Montsià

El senador de Compromís s'adhereix a la petició dels veïns de Sant Rafael del Riu

per NLV

Societat, Política

Mulet demana el desmantellament dels canons antigranís del Maestrat
Mulet demana el desmantellament dels canons antigranís del Maestrat

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana't a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa't ací

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha signat aquest dijous la petició dels veïns de Sant Rafael del Riu que reclamen el desmantellament, o com a mínim el trasllat, dels canons sònics situats entre el Maestrat i el Montsià, en concret als Rajolars i Sant Joan del Pas, dues pedanies d'Ulldecona, per les molèsties que generen quan s'aproximen tempestes.

«Hem parlat amb els afectats i ens han explicat que siga de dia o de nit, quan es formen o s'aproximen tronades que poden descarregar granís, aquests dispositius comencen a disparar repetidament i de manera indiscriminada, la qual cosa trenca la tranquil·litat d'aquests pobles i dificulta el descans dels veïns», ha explicat el senador.

La petició a la qual s'ha adherit Mulet recorda la prohibició d'ultrapassar els límits de pressió sonora equivalent als 60 NPS de les 6 a les 20 hores i de 50 NPS de les 20 a les 06.00 hores. Els canons utilitzen una pressió de 120 NPS sense diferenciació horària i sense possibilitat de disminuir el soroll ni la intensitat de les canonades, per la qual cosa demana a les autoritats el desmantellament o trasllat d'aquestes activitats molestes. 

El senador ha assenyalat que, a més, la sol·licitud «reclama els permisos», ja que és estrany «que activitats tan molestes hagen comptat amb el beneplàcit de totes les administracions implicades (locals, autonòmiques i estatal)». Per això, «continuarem esbrinant a Madrid la legalitat d'aquestes pràctiques com ja vam fer amb l'ús del iodur de plata, on les confederacions ens van proporcionar dades de les campanyes autoritzades fins fa una dècada, quan es va abandonar el seu ús per l'absència de garanties de l'efectivitat de l'abocament de iodur a l'atmosfera», ha explicat. 

Mulet ha indicat que Compromís rebutja «totes aquestes pràctiques de manipulació del clima, que suposen alterar el cicle natural de l'aigua amb resultats imprevisibles, perquè no sabem com es transforma o desplaça l'energia que porten». «Al Maestrat i el Montsià hem tingut recentment episodis d'enormes pedregades i inundacions», ha recordat. 

«O el Ministeri i les confederacions aporten llum en la qüestió, o acabarem convertint el pas de les DANA en batalles marítimes que es resolen a canonades d'un poble a un altre. Cosa que ens sembla una aberració», ha manifestat.

La coalició va reclamar el mes passat informació sobre les autoritzacions d'ús indiscriminat de canons d'ones sòniques, els condicionants, característiques, projectes previs, inspeccions i resultats. Recentment també ha demanat informació sobre instal·lacions d'aquest tipus a Gavarda (la Ribera Alta) a petició d'afectats.